El menú diari del Gresca de 19 euros i mig és potser un dels millors menús de la ciutat amb aquest preu. Hi anàrem ahir i no em semblà en cap cas estar fent un menú diari, sinó uns plats que podrien formar part d’aquesta, d’altra banda deliciosa, carta que té el restaurant. El Gresca està fet per portar la cuina tradicional una mica més enllà, per dignificar-la i eixamplar-ne els límits. Combinació de tècnica, intel·ligència i emoció. Sembla l’eslògan d’un anunci de cotxes però és així. Una cuina que no juga a ser Déu, que no tracta d’imitar les tendències de les cuines modernes, que no passa per la ferranadrianització excessiva i que sempre decau quan no és el geni qui la duu a terme. Al Gresca hi ha el talent i el cor, la nostàlgia de la tradició i la creativitat per fer-la una mica millor. Estratosfèrica sopa de cua de bou. El líquid d’aquest plat hauria de ser assignatura obligatòria de qualsevol aprenent de cuiner. Els tres raviolis farcits de la cua de bou al fons, submergits quan la cambrera omple el plat a la taula. Acabar els plats a taula és bell, una idea ben antiga i ben agradable. Rafa Peña sap convertir un guisat en una subtilesa. Només aquesta sopa del menú mereix una visita a la casa. El menú és de tria reduïda, 2 primers, dos segons i dues postres, però hi ha la certesa que triïs el que triïs encertaràs. L’espai podria ser millor, i molt més gran, però prou sort tenim que un cuiner jove hagi pogut fer la inversió que cal per muntar un restaurant al centre de la ciutat. El nivell és tan alt, i els plats arriben tan ben posats a taula, que sembla efectivament que siguem en un gran restaurant. El vestit se’ls hi ha quedat petit i podrien lluir una sala com Déu mana sense que cuina i estètica divergissin. De sobte tenim un menú de menys de 20€ que alliçona moltes cartes de més de 30€. El Gresca és la comprovació que dinar bé entre setmana a Barcelona no és qüestió de molts diners sinó de triar amb sentit comú. Són aquests restaurants que et posen de molt bon humor perquè tot el que pagués és sacrifici, esforç, intel·ligència, tenacitat, i l’amor que cal perquè els restaurants funcionin. El menú del Gresca és una declaració d’amor.

 

Gresca

Provença, 230.

93 451 61 93

Preu menú diari: 19’5€