Per Sebastià Bennasar
Francina Armengol (Inca, 1971), va ser la presidenta del Consell de Mallorca entre el 2007 i el 2011. Ara és la líder dels socialistes a les Illes Balears i si no hi ha contraordre encapçalarà la llista per intentar recuperar el govern el 2015.
Què és Mallorca?
És una terra magnífica, oberta i plena d’oportunitats.
Què va suposar per a vós ser-ne la presidenta?
Honor i responsabilitat i un repte. Molt sovint ser presidenta del Consell de Mallorca no se veu com ser la presidenta de Mallorca i en realitat és això.
En les vostres noves responsabilitats heu de pensar en el conjunt de les Illes Balears, però existeixen les Balears?
Les Illes Balears són una comunitat administrativa, però emocionalment no existeixen. No hi ha cap mena de consciència d’unitat sinó d’illes i no hi ha un sentiment d’unitat i haurem de treballar molt per crear un país. Hi havia una eina fantàstica per fer-ho que era la televisió pública, però el PP ha acabat per destrossar-la.
En els darrers temps hem vist que l’independentisme ha crescut fins a ser una opció majoritària. Si Catalunya esdevé independent, què creis que faran les Illes?
És una hipòtesi molt hipotètica, però crec que les Illes Balears quedarien formant part d’Espanya.
Us ha sorprès la reacció de la ciutadania en contra dels atacs governamentals a la llengua catalana a Mallorca?
El poble mostra una maduresa molt més alta que els seus governants i ho demostra en fets com quan se’ls demana que triïn lliurement la llengua d’ensenyament per als seus fills el 85% opta pel català. Tenen més maduresa els ciutadans que els governants que agredeixen coses passades i que fan que el seu poble hagi de sortir al carrer a defensar la llengua.
Com veis aquesta degradació de la classe política i el divorci que hi ha entre política i ciutadania?
Ho veig amb molta tristesa perquè alguns polítics hi han contribuït de ple. Malauradment el PP i UM opten per la corrupció sempre que governen, però per sort ni tots els partits ni tots els polítics som iguals. El que passa és que qui pensa això normalment és l’electorat més sensible a la corrupció, que és el progressista i que es queda a casa seva mentre els votants del PP tornen a anar a votar i això beneficia el PP.
Us ha sorprès el grau de corrupció generalitzat a les institucions illenques entre el 2003 i el 2007?
Sí per la profunditat de les accions que es van cometre mentre governaven. Mentre eren al govern ja ho intuíem i ho vàrem denunciar, però no ens podíem pensar que aquest fos el seu abast.
Heu parlat de televisió, quin serà el model de Televisió Pública a les Illes Balears si el 2015 tornau a governar?
El model de televisió serà el de la televisió de Mallorca, la que teníen al Consell, amb un marcat caràcter local i cultural per fer poble i fer comunitat. Crec que cada illa hauria de tenir la seva televisió local i juntes crear la televisió autonòmica compartint idees i projectes. La televisió autonòmica de les Illes no ha de voler competir amb Telecinco.
En els darrers temps hem vist una remodelació de Govern on per primera vegada no hi ha representativitat de les Illes al Consell de Govern. Què suposa això?
Si el president actual tengués consciència de les illes i de la seva comunitat no suposaria cap problema, el que passa és que el president coneix molt poc el seu territori i li molesta tot el que n’és propi, com la llengua i la cultura i això passa en una legislatura on estan fent tot el possible per matar els consells insulars. Tot això serà un gran perjudici per a Eivissa on les inversions ja han baixat.
Una illa on el PP només va aconseguir que el 10% dels compromissaris anassina l congrés…
Si ho combines amb tot el que hem dit abans li crearà un problema intern amb friccions al partit, però em preocupa molt més que no hi hagi dones al Consell de Govern…
Això què suposa?
Que el president Bauzà escenifica un retrocés de 30 anys amb moltes coses i la foto del seu consell de govern és un fidel reflex d’això: en territori, en autonomia, en català i en drets públics. Fa 30 anys les dones no existíem políticament i ara hi ha un govern masculí que mostra una realitat: la voluntat de retrocés de Bauzà.
Just al contrari que el PSIB?
Nosaltres sempre hem encapçalat el progressisme. El primer govern Antich ja va fer la llei de partits per davant d’Espanya i vàrem fer molt per arribar a la situació de normalitat, i ara ho hem demostrat amb moltes dones al capdavant de llocs claus de la nostra formació. Al PSIB, a Mallorca, a Palma i a Formentera hi ha dones al capdavant. Esper que això pugui servir per administrar d’una forma diferent.
El PSIB també ha tengut un any dur…
Per a nosaltres ha estat un any molt complicat. Hem arribat als congressos després de dues derrotes i amb nombroses pressions internes i al final hem aconseguit superar els congressos amb percentatges notables i a més a més amb un nivell alt d’oposició. Només ens han anat malament les coses a Eivissa.
És errònia la percepció que vostès gairebé no feren res i només se centraren la corrupció, durant la passada legislatura?
El temps jutjarà, però en el primer any ja férem molt més que el que ha fet aquest executiu, i no només amb coses físiques, perquè és que ara no fan res. El que passa és que la situació va ser complicada i amb la crisi econòmica la gent no ens va escoltar en absolut i va votar en clau estatal a les eleccions autonòmiques. A més a més, nosaltres vàrem governar amb minoria al final perquè vàrem haver de treure UM per corrupció i això va ser molt complicat i a més a més vàrem haver de gestionar una herència realment difícil, tant que la vàrem haver de dur als tribunals.
Per què no es varen avançar les eleccions el dia que es va decidir expulsar UM?
En aquell moment tothom li va demanar al president que no ho fes per evitar la incertesa i per no aturar l’administració en un moment de crisi econòmica. Com a partit per ventura hauríem sortit reforçats.
En el vostre pas pel consell de Mallorca es feren passes per aconseguir que la Serra de Tramuntana fos patrimoni de la Humanitat. Està salvada?
No està salvada i és una cosa que me preocupa molt, sobre tot la possible urbanització de Es Guix que ara intenten que sigui sol urbà. Nosaltres vàrem fer la declaració de la Serra per prevenir l’urbanisme i seria fàcil que ens llevassin la denominació de patrimoni de la Humanitat si s’hi urbanitza.
En els darrers temps heu parlat sovint d’excel·lència, en què hem de ser excel·lents?
Hem de ser excel·lents en formació i educació. Només la gent formada guanyarà el futur d’aquesta terra i això no es pot veure com a despesa sinó com a inversió de futur i per a això hi has de posar doblers, has de posar mestres i escoles i has d’afavorir que els creadors facin cultura. Hi ha una queixa permanent sobre la despesa en educació i en cultura quan són el nostre futur. Hi ha d’haver doblers i voluntat política de tirar endavant els projectes culturals. Estam anant de cap a una societat dual que farà que qui tengui possibilitats econòmiques pugui tenir educació i els qui no, no, i això és un canvi en el model social i de drets que volia garantir la igualtat d’oportunitats a través de l’educació. Amb la cultura passa el mateix i el que vol el PP és un poble que no pensi i que no sigui crític, perquè això per ventura els assegura més temps el poder.