Tots ho hem pogut veure als mitjans de comunicació: Trump jurant el seu càrrec com a nou president dels EUA davant dues Bíblies. Amb tot, la seva actitud és contrària al que podem veure a la Sagrada Escriptura, sobretot pel que fa referència als immigrants. Només cal tindre en compte el capítol 25 de l’Evangeli de Sant Mateu, quan Jesús diu: «Vaig ser foraster i em vau acollir».
Pense que a Trump li aniria bé de llegir els textos de fra Bartolomé de Las Casas, on podem descobrir la seua lluita en defensa de la condició humana dels indis. Aquest dominic sevillà del segle XVI va percebre el caràcter objectiu de les injustícies i hui denunciaria la política migratòria de Trump, una política que consisteix a declarar «una emergència nacional a la nostra frontera sud, que aturarà immediatament tota entrada il·legal», de tal manera que així «començarem el procés de retornar milions i milions d’estrangers criminals».
Davant l’abús dels conqueridors, fra Bartolomé de Las Casas demanava un canvi de persones, però sobretot exigia una canvi de l’ordre social, un canvi del sistema, per tal de crear millors condicions de vida per als indígenes. I és que aquest teòleg espanyol tenia una aguda consciència social, fins al punt de dir que «negar el pa al pobre, i allò que és pitjor encara, treure-li’l, és convertir-se en homicida».
Cal tindre en compte que el punt central de la seva espiritualitat era reconèixer Jesús de Natzaret en els maltractats i flagel·lats de les Índies. Per això els crims denunciats per la Bíblia (sobre la qual posà la seua mà el president Trump), colpejaren la consciència de fra Bartolomé i d’aquesta manera va eixir en defensa dels drets dels indígenes. Cal recordar que el llibre de l’Eclesiàstic (34:18-22), denuncia les injustícies: «El pa dels indigents és vida del pobre, el qui li’l nega és homicida; mata el seu proïsme qui li trau l’aliment, qui no paga el salari just, vessa la sang». I és que Déu, ni ahir ni tampoc hui, no accepta el tracte injust ni la mort de l’indefens i a més, rebutja les ofrenes tacades de sang, per molt que es posen les mans sobre la Bíblia.
Las Casas manifestà la seua simpatia pels indígenes, maltractats pels conqueridors europeus i denuncià, amb valentia, la mort injusta dels indis i el pecat dels qui els oprimien. Cal tenir en compte que el document L’Església enfront del racisme de la Comissió Pontifícia Justícia i Pau (1988) afirmava que «el primer gran corrent de colonització europea va anar acompanyada, de fet, per la destrucció massiva de les civilitzacions pre-colombines i per la subjecció brutal dels seus habitants».
Aquest és el context de la crida de fra Bartolomé de Las Casas per denunciar les situacions injustes. Unes situacions que es repeteixen hui, quan Trump oprimeix els immigrants.
També el papa Francesc, en el missatge enviat al president dels EUA, ha demanat a Trump que «es comprometa en la construcció d’una societat més justa, en la qual no hi haja espai per a l’odi, la discriminació i l’exclusió». Per això el papa li ha recordat que «les deportacions són una tragèdia».
Per la seua part, la bisbessa episcopaliana de la catedral de Washington, Mariann Edgar Budde, ha provocat la indignació de Trump. Amb les seues paraules profètiques, valentes i audaces, i davant el president dels EUA, la bisbessa li ha demanat que tinga misericòrdia amb les persones de la comunitat LGBTQ i amb els migrants. És a dir: que mire els desvalguts (miser) des del cor (cordis).
És del tot indecent l’arrogància i la prepotència de Trump, que menysprea i persegueix els migrants, mentre s’envolta dels oligarques tecnològics (Musk, Zuckerberg, Bezos, Altman, Cook) i de la tropa populista representada per Milei, Meloni, Bukele, Farage, Zemmour o Abascal. I és també del tot immoral, que Trump doni suport a la caça d’immigrants que es refugien en esglésies, escoles i hospitals.
El doctor Xavier Montalban, metge neuròleg i investigador de l’esclerosi múltiple ha denunciat la manca de “moral social” de la nostra societat. Com ha dit el doctor Montalban, «a les persones que desautoritzen les vacunes o propaguen falsedats terapèutiques, salvatjades mortals, jo els acusaria d’actes criminals contra la salut pública». I és que l’eixida dels EUA de l’Organització Mundial de la Salut és un atac frontal contra la ciència. ¿Però què podem esperar d’un personatge ignorant i supersticiós, que davant la Covid aconsellava les injeccions de lleixiu i no utilitzar les mascaretes?
Com ha dit l’advocat Francesc Tusquets, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, «els pilars de la cultura europea són el dret romà, la filosofia grega i la religió cristiana» i per això mateix, «el trumpisme i la cultura europea són dos models antagònics».
La Bíblia, davant la qual Trump jurà el seu càrrec, denuncia de forma clara i valenta la immoral política migratòria del president dels EUA, quan el Deuteronomi diu: «No oprimiràs l’estranger que viu a les teues ciutats» (24:14). Per això, a Trump li convindrien menys Bíblies a la mà i més respecte pels Drets Humans.