David Sassoli
CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

Sr. President Sassoli,

En primer lloc, us felicito per la vostra elecció com a president del Parlament Europeu.

Amb motiu del vostre discurs inaugural, vaig agrair enormement la menció dels valors europeus com a model: “La defensa i la promoció dels nostres valors fundacionals de llibertat, dignitat i solidaritat s’han de perseguir cada dia dins i fora de la UE”. I és precisament en referència a aquests valors que compartim que vull demanar-vos que interveniu en relació a la gravíssima situació en què em trobo: he estat en detenció preventiva durant més de 600 dies per haver organitzat, com a vicepresident de la Generalitat de Catalunya, un referèndum sobre la independència de Catalunya l’octubre del 2017.

Vaig ser escollit diputat al Parlament Europeu amb el vot de més d’un 1.200.000 ciutadans i, tanmateix, no m’ha estat possible, fins ara, prendre possessió del meu escó al Parlament Europeu. I això malgrat que, a l’espera de la sentència, mantinc tots els meus drets civils i polítics intactes. Vaig poder presentar-me a les últimes eleccions europees, però les autoritats espanyoles no em van permetre sortir de la presó per poder prendre l’acta.

Durant aquests gairebé dos anys, la meva idea d’autodeterminació dels pobles s’ha reforçat, així com la defensa dels valors democràtics i, en harmonia amb el vostre pensament, també els valors de la religió catòlica. La fe ha estat, de fet, de gran suport entre aquestes parets: la lectura de la Bíblia m’ajuda a afrontar la injustícia de la presó, la reflexió em dona pau i la pregària em conforta el cor.

També va ser de gran ajuda la possibilitat, durant el permís que em van concedir, de fer recerca sobre els documents dels Arxius Secrets del Vaticà, on vaig estudiar les relacions entre la Santa Seu i Espanya durant la Guerra de Successió espanyola després d’haver-me llicenciat en Història Moderna i Contemporània.

Senyor President, confio en el vostre interès pel meu cas per poder ocupar l’escó que em correspon legítimament i poder, així, fer la feina per la qual he estat escollit. I us desitjo que, en el període del vostre mandat, pugueu dur a terme les intencions expressades en el vostre discurs i que compartim completament.

Atentament,

Oriol Junqueras
Eurodipitat electe del Grup Verds / ALE

PS: Juntament amb aquesta carta trobareu una col·lecció de meditacions sobre la Paraula de Déu que he escrit a la presó.

——–

Carta d’Oriol Junqueras a David Sassoli en l’original italià:
19.07_Carta OJ a Sassoli