La tecnologia és un element clau en el context social, polític i especialment econòmica al llarg del temps tot i no semblar-ho a primera vista, ja que és un factor capaç de millorar la productivitat, portant així a més riquesa a tots els nivells. No obstant quan un salt tecnològic té lloc sempre es crea el temor públic de què això portarà a la pèrdua de llocs de treball i, per tant, a més pobresa, o almenys a la pèrdua de treballs temporal. Aquest fenomen porta al fet que l’ús de la tecnologia hagi sigut un punt de debat en política en certes etapes històriques.

Si considerem l’evolució econòmica que la tecnologia ha aportat podem assumir que en la posteritat aquesta continuarà evolucionant, substituint als humans en cada vegada més tasques. Així doncs, la potencial productivitat en la qual es pugui arribar a produir també augmentarà, ja que pagar mà d’obra ja no serà necessari.

Aquestes noves tecnologies que substituiran més i més de les nostres tasques ja s’estan manifestant a una velocitat realment vertiginosa, des d’algoritmes capaços de redactar textos amb instruccions específiques cada vegada més perfeccionats, fins a programes de conducció automàtica molt més precisos que un humà i robots capaços d’efectuar operacions que estan sent perfeccionats.

No obstant això, aquestes tecnologies tan avançades tenen un preu de producció molt elevat. Tenint en compte això, i com millorarien la productivitat, podem assumir que una economia d’escala prendria lloc a molts sectors, on la diferència de productivitat entre una empresa gran i una petita seria abismal. Això portaria a la creació de monopolis amb molta més facilitat. De fet, avui en dia ja podem observar aquesta tendència en sectors que requereixen tecnologies extraordinàries com la creació de xips.

En el cas que arribem en algun moment al punt on la tecnologia cobreix la major part de les nostres necessitats, serà important adoptar un nou model de regulacions econòmiques durant aquest procés que acompanyi als canvis i cobreixi efectivament els possibles inconvenients que això pugui portar. És probable que el poder productiu i preu d’aquestes tecnologies sigui tan elevat que les regulacions en l’àmbit internacional siguin necessàries.

Si el moment en el qual el mercat laboral desapareix completament arriba, noves teories podran aparèixer, adaptades a aquest entorn, o fins i tot podria ser convenient revisitar propostes prèvies que podrien aplicar-se sense tants inconvenients, com la regulació de tots els factors de producció.