Sóc conscient de la manca d’originalitat d’aquest títol. Però arran d’aquesta allau de comentaris sobre el tema, em permeto fer-hi la meva aportació.
Els catalans, i també els espanyols,- aquests, més desarmats encara-, estem en democràcia des de fa només 35 anys. Hem començat a caminar confiats i decidits per aquest camí, sense parar esment que per anar-hi sols, cal vacunar-se abans, de les malalties que hi podem trobar.
Durant el franquisme estava prohibit “ficar-se en política”. De cop i volta, se’ns han obert, o més ben dit, ens hem obert les portes i ens ha semblat que tothom estava preparat per tenir poder i per remenar diners de la comunitat, i per administrar contractes fabulosos, i que això ho podríem administrar sense untar-nos-en les mans.
En Galí, no sé si el Jordi o el Raimon, fills del gran pedagog Alexandre Galí, sustenta que el cristianisme cobria amb lleis no escrites, els buit de les lleis positives, i possibilitava una convivència en pau, sense massa reglamentacions. Avui cal deixar-ho tot escrit i ben escrit. I tot i així, les coses que se’ns escapen…
Havent arribat on hem arribat, i havent experimentat tots els mals de la corrupció, -el cas Bàrcenas, ja és un cas de destrucció/corrupció massiva- confio que la nostra comunitat resti ben vacunada de cara al futur. Personalment penso que serà molt difícil que es cometin nous casos de finançaments irregulars dels partits. Em refereixo a nous casos, no a casos vells que apareguin ara. Tot i que les vacunes no garanteixen un 100% d’eficàcia…
D’actuacions il·legals i d’apropiacions indegudes, sembla que no hi ha vacunes que ho puguin evitar. Per tant, l’únic remei possible i eficaç és l’aplicació de les lleis, que ho prohibeixin explícitament i meridianament, i que ho castiguin exemplarment.
Un comentari final que ens afecta a tots. El dia que ens facin la pregunta: “Com vol la factura, amb IVA o sense?” i siguem capaços de reaccionar, vermells de cara i enfadats amb qui ens l’acaba de fer, aquell dia demostrarà que hem assumit de ple què vol dir la “res publica” i el valor i la inviolabilitat de l’espai i del diner públic. En definitiva, allò que és teu i meu. Dit d’una altra manera: aquest diner no se’l posa ningú a la butxaca! I tant que no!