Petites editorials de quatre o cinc persones són capaces de revolucionar el sector editorial català en molt poc temps i de demostrar amb resultats econòmics a la mà que el públic jove estima la lectura. Viena Edicions, un segell amb trenta anys d’història, ha superat amb nota aquests darrers temps de pandèmia i ha aconseguit de connectar amb lectors i lectores apassionats per clàssics com Seny i sentiment de Jane Austen o L’amor d’Erika Ewald de Stefan Zweig. Si se segueix amb una mica deteniment la trajectòria dels últims anys de Viena, és fàcil d’adonar-se que el que podria semblar gairebé un miracle, és en realitat fruit d’una qüestió de gust, d’estratègia comunicativa a les xarxes socials i, sobretot, de no haver-se resignat a creure que un mercat petit com el català està limitat a segons quin tipus de projecte editorial. Tant és així que els resultats i l’expectació suscitada per aquest petit segell independent ha cridat poderosament l’atenció d’un grup empresarial molt més gran com el Grup Enciclopèdia, que ha apostat pel segell i l’ha comprat.
Aquesta operació d’integració, en principi, ha de permetre a Viena de tirar endavant projectes que fins ara havia hagut d’aparcar. L’editora Isabel Monsó explica que al llarg de la seva història, el segell ha anat descartant “idees molt interessants” perquè els haurien exposat a “un risc massa gran”, però que ara precisament era “el moment de fer un salt i ser agosarats”. Per exemple, entre altres iniciatives, els responsables de l’editorial es plantegen d’engegar la gravació d’audiollibres, un tipus de producte que des de fa dècades té un ampli predicament en el mercat anglosaxó i que a poc a poc es comença a consolidar en els països llatins.
El Grup Enciclopèdia, que ha tingut l’encert de fixar-se en el creixement fulgurant de Viena Edicions, farà ben fet de no posar-li cotilles. En aquest moment en el qual les grans editorials n’absorbeixen de petites sempre corren el risc que fer diluir la personalitat i el tarannà de l’empresa independent. Més aviat, caldria que passés tot el contrari: que el Grup Enciclopèdia s’inspirés i es contagiés del creixement i la transformació que ha experimentat Viena en els darrers mesos. La petita editorial, amb molt poca tripulació a bord, ha remat i rema amb molt força. La pregunta és: Continuarà fent-ho en el futur?