Un historiador del segle XXII troba, en un poble de la Franja, la confessió d’un destacat líder polític català de finals del segle XX i principis del XXI, on descriu les 12 senzilles regles que va aplicar per mantenir-se en el poder durant molts anys. El titula “El manuscrit d’Alcampell”:

1.- El partit ets tu. Segresta la seva herència i les seves idees. Restaràs immune a la crítica interna perquè els afiliats no toleren que es critiqui el seu partit. Capitalitza els actius del partit i deixa pels altres els teus propis passius.

2.- Tu dones i tu treus. Reserva’t la potestat de designar càrrecs interns i electes. Guarda però les formes d’aparença democràtica. Provoca el seu vassallatge públic; estan amb tu o contra tu. No hi ha matisos. I desprès ofereix-les-hi en privat tot tipus de favors. Interioritzaran de qui és la mà que els dona de menjar.

3.- Aparta els que despuntin o tinguin idees pròpies. Pots menysprear els mediocres però són per a tu la millor garantia de continuïtat. El teu millor seguit.

4.- Divideix i enfronta els teus seguidors; entretinguts en les seves misèries, la conxorxa dels mediocres, evitaràs que conspirin contra tu.

5.- Associat amb qui té el poder. Els teus socis et respectaran i et temeran més per la teva capacitat de dividir i perdre aquest poder que per la de sumar. Recorda-les-hi periòdicament. També fes-los saber que pots sumar amb d’altres.

6.- Cuida molt als mitjans de comunicació. Compra’ls si cal, ja sigui filtrant notícies, pagant dinars, viatges o amb diners i altres favors. Ell són el teu real aparador. Si aquests et tracten bé no cal que et preocupis directament pels afiliats o els electors, llevat que siguin influents.

7.- Avançat a denunciar públicament els errors dels que has participat, com si en fossis un espectador extern. Semblarà que ets part de la solució i evitaràs ser vist com a part del problema.

8.- Fomenta les relacions internacionals, donen aire d’estadista, encara que no parlis gaires idiomes

9.- Digues sempre el que el teu interlocutor vol escoltar. Ja hi haurà temps per precisar i sempre apareixeran excuses per justificar la teva actitud.

10.- Proclama grans principis i tot seguit modula’ls fins a la seva quasi antítesi. Passi el que passi tu ja ho havies dit.

11.- Que algú et faci la feina bruta, encara que s’ho cobri. Ja sabrà ser generós amb tu.

12.- Fes discursos moderats; si no perilla l’ status quo, no arrisques ni apostes pels canvis, tens moltes més possibilitats de perpetuar-te en el poder.

L’ historiador anota al seu quadern: èxit polític o fracàs humà?