—Artur, que em faries unes hamburguesetes d’aquelles que li agraden a la Maria? Sí, sí, sense pebre…
—Camil·la, que em netejaries el lluç per fer-lo arrebossadet. Sí, sí, sense espina ni pell…
El meu carnisser i la meva peixatera. Orgull d’explicar el món on compro. D’això se’n diu anar a plaça. O ara, més ben dit, se’n diu anar al mercat. Anar a comprar, sí, però d’una forma diferent. Compres fetes a mida, amb un tracte personalitzat. El mercat són les persones i la relació que s’estableix entre venedors i compradors.
Els mercats són molt més que llocs on s’intercanvien coses. Només pel fet de ser un dels eixos principals de cada barri o del poble, proporcionen a l’usuari experiència de convivència, de trobada, de pertinença. Anar al mercat és molt més que anar a adquirir queviures a canvi de diners… Ja no és un lloc on només van els avis a comprar o a passejar-s’hi perquè a l’estiu s’hi està fresquet i a l’hivern calentó. Trobar el gust perquè t’atenguin, el gust de veure les parades ben arreglades, el gust de trobar-s’hi a gust perquè s’ofereixen i es preparen els aliments de proximitat, el Km 0 al costat de casa.
Barcelona, tot i els canvis experimentats en els darrers anys, segueix sent una ciutat “de mercat”. De mercat, sí, en el doble sentit. Una ciutat que segueix estant a la moda. Amb influència en les tendències internacionals, alhora d’un centre clau per a la innovació i el desenvolupament. I una ciutat on els mercats (si no m’he descomptat n’hi ha 20 http://www.mercatsbcn.com/) deixen empremta en el caràcter de la ciutat i els seus habitants. Des de la seva aparició, en edificis construïts expressament per aixoplugar les parades i oferir millor experiència de compra, els mercats s’han convertit en un referent de la vida als barris barcelonins. Podem dir que formen part de l’ADN de la ciutat.
En la línia de tot això, no és d’estranyar que els mercats es converteixin en punts de trobada per celebrar esdeveniments també propers al barri. Aquest és el cas d’un cap de setmana recent al Mercat de Sarrià, un mercat amb més de 100 anys d’història. Un dissabte al vespre, enmig de les turbulències i desídies que estem vivint, no es va deixar de celebrar l’onzena edició del Tasting Night. Un esdeveniment anyal on l’eix de Sarrià, una entitat que aglutina els diferents comerços i negocis del barri, premia els comerços amb millor trajectòria.
Tasting Night. Un nom amb una marca per un esdeveniment. Tasting Night. Sabràs que gaudiràs dels sabors de la nit… Well done! Sempre m’heu sentit parlar del fet que qualsevol producte o servei, gran o petit, ha de tenir la seva marca. I una marca va molt més enllà d’un logotip.
El Tasting Night, després d’11 edicions té una entitat pròpia i una personalitat ja consolidada. Tasting Night transmet uns valors com la trobada, l’empatia, fer barri, a més de la delícia de totes les coses que s’hi ofereixen i es preparen gràcies als aliments de proximitat que podem trobar cada dia a plaça.
Una bona idea ha d’estar ben “marquejada”. Recorda, siguis gran o petit, conegut o per conèixer, pensa en la teva marca. Aquí et marco 5 punts que hauria de tenir de base qualsevol marca.
- Una personalitat. Que aporti valor a la teva marca
- Un nom. Com més evocatiu, millor
- Un logotip. Atractiu i notori
- Un eslògan. Diferenciador i memorable
- Uns materials de difusió. Amb creativitat, sí, però amb contingut estratègic
Ai d’aquella fantàstica campanya de la Núria Feliu dels anys 90 “Vine a la plaça reina, vine al mercat”! Proposo treballar un concepte nou, molt adequat als temps que estem vivint: “Els mercats seran sempre nostres”. I podríem trucar a també a la Núria Feliu, segur que n’estaria encantada.