Erudits, berguedans, famosos, il·lustrats alhora que massa sovint oblidats. Ramon Vinyes i Cluet i Josep Vinyes i Sabatés són germans de pare Pere Vinyes i Ribera (procurador dels Tribunals, periodista i polític carlí berguedà) va contraure núpcies dues vegades, per això el segon cognom de Ramon i Josep és diferent.

Josep el germà petit d’en Ramon Vinyes ( el Sabio Catalán del premi Nòbel colombià de literatura Garcia Marquez) va tenir cura de servar el llegat del seu germà escriptor i sembla ser que va lliurar tota la documentació d’en Ramon a l’Arxiu de Berga, aquí m’han dit que hi havia cartes, originals, articles, fotos i obra impresa…. Jordi Lladó al seu llibre Ramon Vinyes: un home de lletres entre Catalunya i el Carib ho explica.

També en Josep, expert en temes de circ i toros, fou un excel·lent dibuixant i fotògraf, va publicar els seus treballs a diverses publicacions barcelonines com Papitu i L’Esquella de la Torratxa dos setmanaris incautats PSUC (el Partit Socialista Unificat Catalunya, l’antic partit dels comunistes catalans adherit a la III Internacional durant la guerra civil de 1936-1939). El dibuixant berguedà Jaume Capdevila Kap diu de Josep Vinyes “ Com a dibuixant, s’especialitzà també en braus i circ. Va participar – com a mínim, segons reflecteixen els respectius catàlegs -, en el Saló d’Humoristes de Barcelona de l’any 1934 i en el Saló d’Humoristes organitzat per Ràdio Lleida l’any 1944. Segons el diccionari biogràfic Ràfols, també participà en les exposicions d’humoristes dels Saló de les Arts Decoratives, de la Grill Room i la Fira del Dibuix. Realitzà també algunes exposicions individuals i publicà els seus ninots, entranyables entre divertits i estrafolaris, d’un grafisme desimbolt i exuberant, adscrit a la modernitat avantguardista i expressiva en diverses revistes, en portades de llibres i auques”.

Berga, ha homenatjat repetides vegades a l’escriptor Ramon Vinyes, però malauradament, no hi ha una edició complerta de tota la seva obra de prosa, poesia , articles periodístics, assaigs ni del teatre… , fins quan? La ciutat de Berga, ha de vetllar per la seva edició integra de tota la seva obra literària, mai no entendre que es pugui fer un homenatge a un escriptor o dramaturg sense que hi hagi editada la seva obra, per que els escriptors com Vinyes han de ser més llegits que homenatjats i si les obres no estan a les llibreries malament rai (!).

Josep Vinyes va lliurar a Berga, en vida, part dels seus arxius personals, valuosos i importants per Catalunya, com la documentació del circ, darrerament he trobat a les llibreries de Vell de Barcelona dibuixos seus patumaires, part de la seva obra gràfica …. coses bàsiques per entendre els Vinyes i Berga.

Josep Vinyes va declarar a un diari amb el 22 de desembre de 1991 que tenia escrita una Història del Circ a Barcelona, “però creu, que aquí no la voldria publicar ningú” seria interessant saber on deu haver anat a parar aquest important manuscrit, com les tones de fotos i material de toros… seguiré remenat pel mercat dominical de Sant Antoni de Barcelona i a les llibreries de Vell a veure que més trobo dels Vinyes de Berga, mai no podrem agrair-los-hi tot el que van fer per Berga i per Catalunya.

Ramon Felipó