– Vostè és de l’Ebre. Quin paper hi juga aquest territori en el procés? De vegades es diu que se senten marginats per la resta del país.

Les terres de l’Ebre estan molt implicades en el procés sobiranista. És veritat que hi ha hagut veus que han parlat de discriminació, però ara són i se senten tan protagonistes d’aquest procés com qualsevol altre territori.

– Ens pot explicar una mica la seva trajectòria de lluita pel país? Tenim constància que és extensa però la majoria l’hem conegut arran de l’ANC.

De fet, he estat molt implicada en diverses entitats, especialment en les que treballen per la llengua: Associació per la llengua, Plataforma per la llengua, Òmnium Cultural, després a la Plataforma pel Dret de Decidir i a la Coordinadora de les consultes per la independència. També del 2003 al 2007 vaig ser regidora de l’ajuntament de Sabadell per ERC. I des de l’abril del 2012 presidenta de l’ANC

-I aquest passat com a regidora d’ERC li ha portat algun conflicte de sigles dins de l’ANC?

No perquè això va ser molt abans que existís l’ANC, a més tothom sap que a l’ANC s’hi participa de manera individual.

– L’ANC va néixer recollint gent procedent de la organització de les consultes. Es pensaven arribar a tenir aquesta capacitat de mobilització?

Si, moltes persones de l’ANC són les que van treballar també per fer possibles les consultes. De fet l’ANC va néixer amb un únic objectiu i si el volíem assolir havíem de ser capaços de mobiltzar molta gent. Cal dir, però, que l’ANC va canalitzar un sentiment, un desig i una il·lusió compartides per molts i molts ciutadans d’aquest País.

-S’espera cap altra mobilització massiva o ja anem de cara a la Diada de l’any vinent?

Nosaltres esperem no haver-ne de fer cap de manera immediata, perquè estem segurs que la data i la pregunta es faran públiques abans de Nadal i que la pregunta serà clara, es podrà respondre amb un sí o amb un no i serà sobre la independència de Catalunya, perquè és l’únic que vol respondre i l’únic sobre el que vol ser consultat la majoria del poble català. Una altra cosa seria un frau i uns menyspreu a tots els que vam participar a la Via catalana. Si no és així sí que ens haurem de plantejar alguna mobilització.

-Expliqui’ns en què consisteix la campanya “Signa un vot per la independència”

Signa un vot per la independència és una campanya de l’ANC que es basa en el dret de petició que tenen tots els ciutadans, és un dret constitucional i estatutari. Nosaltres demanen als nostres representants electes que, si no podem fer la consulta ni tampoc eleccions plebiscitàries, declarin la independència. Es demana que aquesta petició sigui entesa com una manifestació lliure d’una voluntat favorable (“VOT”) perquè els representants electes del poble de Catalunya declarin la independència, d’acord amb el dret internacional, com a molt tard l’11 de setembre de 2014.

Perquè a petició de l’Assemblea General de les Nacions Unides, el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia va concloure que una declaració unilateral d’independència no vulnera cap norma aplicable del dret internacional (Opinió consultiva de 26 de juliol de 2010). Per tant, una de les possibilitats de l’exercici del dret a la lliure determinació dels pobles és mitjançant la declaració unilateral d’independència per part dels representants electes del poble que es vol autodeterminar. Aquesta petició es fa a nivell individual i l’ANC recollirem les peticions i les lliurarem al Parlament, al gener començarem la recollida de manera massiva.

-Des de l’ANC com s’està treballant per aconseguir el vot favorable de l’àrea metropolitana? Quines campanyes d’extensió del missatge hi ha previstes?

Tenim una campanya que nosaltres anomenen “un sol poble”, adreçada precisament a les persones que encara no són independentistes on els expliquem les raons per les quals volem un estat independent, parlem de raons econòmiques, socials, culturals, democràtiques i emocionals entre d’altres. Estem convençuts que si els ho expliquem i els fem partícips dels nostre projecte s’hi sumaran, sobretot perquè l’estat espanyol no té arguments sòlids per defensar la continuïtat dins de l’estat espanyol. En aquesta campanya ja s’hi està treballant des de les territorials.

-Des de l’espanyolisme es diu que vostè tutela al president Mas. Què n’opina? Quina relació hi ha entre ANC i govern?

És una mentida, com moltes altres, per desacreditar el procés, suposo que perquè no tenen arguments sòlids. Tenim una relació correcta amb el Govern.

-No hi ha perill que Òmnium i l’ANC es trepitgin? De moment sembla que es compaginen bé. Quina és la relació amb Muriel Casals?

Totes dues entitats perseguim el mateix objectiu, cadascuna amb els seus mitjans, eines, instruments i recursos, però ens entenem i col·laborem en molts actes. La relació amb la Muriel és excel·lent.

-Hi ha hagut cap intent d’instrumentalitzar l’ANC des de la política?

He de dir que no, tenim relacions gairebé amb tots els partits polítics, amb uns millors que amb altres, però totes molt correctes i respetuoses. A l’ANC hi ha gent de tots els partits menys de Ciudadanos i del PP, com a mínim aquests no ens ho han dit, i gent que no ha estat mai en cap partit. Però tots saben que la independència respecte dels partits és una de les característiques de l’ANC

-Referèndum per quan? I com? 

Referèndum al més aviat possible, per a l’ANC és inqüestionable que ha de ser el 2014. Em sembla que de la pregunta n’he parlat abans, estem segurs que serà clara, que es podrà respondre amb un sí o amb un no i que serà sobre la independència de Catalunya. Tres respostes Si, No o vot en blanc.

-Des de l’ANC es mira al moviment escocès, o es produeix més a la inversa? Què ens convé més, fer-ho nosaltres abans o esperar que ho facin ells?

Crec que són dos processos diferents: a Escòcia el procés independentista ha estat des de sempre liderat pel Govern. A Catalunya ara és un procés compartit, però la principal força prové de la societat civil, si no haguéssim sortit al carrer l’11 de Setembre de l’any passat encara estaríem parlant de pacte fiscal. Crec que cadascú ha de fer el seu camí i que no ens hem de centrar en el procés escocès, nosaltres el que hem de procurar és fer-ho al més aviat possible.

-La campanya mediàtica de l’espanyolisme (especialment amb la falsa tercera via) és molt forta. Aguantarem?

Tu ho has dit: amb la “falsa tercera via”. Si és falsa per què ens hi amoïnem? Crec que no deixarem perdre aquesta oportunitat històrica, que no ens deixarem enredar amb falses propostes i promeses que sabem que mai no seran realitat. Tenim prou fortalesa i som conscients del moment històric que vivim.

-Un cop aconseguida la independència l’ANC es dissoldrà? I vostè abandonarà la vida pública o farà política?

Sí, un cop siguem independents l’ANC es dissoldrà. I bé, jo sempre he fet política, per a mi fer política vol dir treballar per canviar la societat, per construir un futur millor, i això suposo que ho continuaré fent, potser des d’altres entitats… no ho sé, ara estic massa enfeinada amb l’ANC

– Guanyarem?

Segur, perquè tenim capacitat de resistència, coratge i valentia.