La setmana passada, Alemanya i França van demanar que, a la cimera de caps d’estat i de govern d’aquests propers dijous i divendres, la UE iniciï la modificació del Tractat de Lisboa per implementar un mecanisme de sancions i de rescat financer permanent per a la Eurozona.

En concret, el ministre alemany d’Afers Exteriors, Guiu Westerwelle, va advertir que “no ens podem permetre una nova crisi similar a la grega”, perquè posaríem a “Europa en el llindar de l’abisme”. I, des d’aquesta perspectiva, les actuals mesures de sanció són clarament insuficients, atès que, dels 22 procediments d’infracció per dèficit excessiu incoats fins aquests moments, “cap ha comportat una sanció efectiva”. I, per tant, va afegir que és evident que “Necessitem més disciplina”. I, en aquest sentit, es va mostrar favorable a modificar els tractats, per tal de retirar el dret de vot als estats que incompleixin els criteris econòmics establerts.
En aquest context, a la cimera de caps d’estat i de govern d’aquesta darrera setmana d’octubre, el president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, presentarà un paquet de mesures per reforçar la governança econòmica, en un intent d’evitar noves crisis.

Tal com era d’esperar, però, en arribar a la reunió del Consell de Ministres, la nova ministra d’Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, ha afirmat que atès que el Tractat de Lisboa acaba d’entrar en vigor fa tot just un any, “No creemos que sea necesario abrir un debate institucional sobre reformas” perquè “aún no hemos agotado todas las posibilidades”. I, per tant, segons la ministra espanyola, “Se pueden buscar otras fórmulas”.

Les mateixes fórmules que fins ara no han funcionat i que han contribuït a portar-nos fins a l’actual situació de crisi. Com en tantes altres ocasions, Espanya persisteix en els seus errors i, malauradament, amb ella, arrossega els Països Catalans.