Aplanat el camí a votar Tremosa per la descavalcada in extremis de l’inefable Sedó, queda el dubte de quin paper jugarà el candidat d’UDC dins del marc europeu. Gambús és una persona d’honestedat política i personal sense fissures. De fet, l’entrevista de la Vanguardia (la d’en Gambús, que la d’en Duran d’ahir mereix peça a part) ens permet apreciar les subtileses de la seva competència dialèctica. Estant d’acord, fins i tot, en moltes de les coses que diu, ens deixa un cert neguit que no s’acaba de resoldre: vist el seu tarannà dialogant i honest, per a tot votant de CiU que dubti, Gambús ha de contestar només a una pregunta: votarà Sí/Sí?.

En el complex, dificilíssim i llarg procés cap a la independència, ens cal sobretot estar segurs dels compromisos personals de cada un dels dirigents que ens han de representar. No sabem del cert quin camí ens obligarà a prendre el govern Espanyol perquè la seva tossuderia, altre alimentar el nostre desig de desafiament, no ens deixa moltes més opcions. Només necessitem saber que els “nostres” , aquells que defensaran el procés davant del món ho faran fins el final i sense dubtar. 

Per això cal que Gambús, com tot altre dirigent del procés, ho deixi clar. No ens serveix la hipocresia duraniana que pretén definir el sentit del seu vot el dia que es convoqui legalment la consulta. Perquè us recordem que UDC ha decidit que no es pronunciarà sobre el seu sentit de vot fins que no hi hagi una consulta legalment convocada. Cal saber això i  explicar-ho. O fer veure (com fa CDC) que no ens hem donat per al·ludits i seguir fent com si res.

Les europees, per la resta, seran com sempre són les europees: elegirem uns parlamentaris d’opereta per a un parlament d’opereta, que ni legisla ni elegeix dirigents. Frau Merkel, amb altres (aquests sí, legalment elegits per a manar, i molt) seguiran regint els destins de la política monetària europea, amb un Euro que “trinxa” les exportacions i una nul·la política social.

Tremosa segueix sent el millor candidat, per experiència parlamentària, per fermesa nacional, per capacitat de treball i per potència intel·lectual. Però que Gambús es decideixi: Sí/Sí o Sí/No.  Si no ho fa, força votants de CiU es tornaran a passar a ERC. I aquest cop l’únic perjudicat serà ell, que va de tres, i no en Tremosa, que va primer. I serà, si no respon a la pregunta, com votar Sí/No a les Europees ( Sí a Tremosa i No a Gambús). Seria una pena perquè Gambús, que en la intimitat segurament votarà Sí/Sí, però no ho pot dir,  seria un bon candidat.

.