El proper 24 d’octubre farà quaranta anys del memorable discurs d’en Pau Casals als representats de l’ONU. fou el 24 d’octubre de 1971 quan el nostre gran músic de El Vendrell -defensor la pau, la justícia i la llibertat- rebé la medalla de la pau de mans del Secretari General i després adreçà al món les paraules que transcric, al final interpretà, com a cloenda, “el Cant dels ocells”, en temps tan embolicats o rebolcats és bo de rellegir els seus mots.
“Aquest és l’honor més gran que he rebut a la meva vida. la pau ha estat sempre la meva més gran preocupació. ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. la meva mare -una dona excepcional, genial- , quan jo era noi, ja em parlava de la pau, perquè en aquells temps també hi havia moltes guerres….”…Jo sóc català; avui Catalunya ha quedat reduïda a una província d’Espanya. però, què ha estat, Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món; els dic, us diré perquè: Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra, i fou a Catalunya on hi va haver un principi de “nacions unides”. Totes les autoritats de Catalunya es van reunir el segle XI a Toluges, una ciutat que avui pertany a França però que abans era de Catalunya, per parlar de pau. sí, al segle XI ! pau al món, perquè Catalunya ja estava contra la guerra, contra allò que les guerres tenen d’inhumà. sí, al segle XI això era Catalunya ! i jo estic tant content d’ésser aquí, amb vosaltres, content i commogut…”…”les Nacions Unides, que treballen únicament per l’ideal de la pau, estan en el meu cor, perquè tot allò referent a la pau hi va directament. (…); fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. vaig a tocar una melodia del folklore català: el cant dels ocells. els ocells, quan són al cel, van cantant: “peace, peace, peace” (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. i, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya.

Així van sonar les seves paraules en aquell moment: “…I am a Catalan, today, a province of Spain. But what has been Catalonia? Catalonia has been the greatest nation in the world. I will tell you why. Catalonia has had the first parliament, much before England. Catalonia had the first United Nations. All the authorities of Catalonia in the Eleventh Century met in a city of France, at that time Catalonia, to speak about peace, at the Eleventh Century. Peace in the world and against, against, against war, the inhumanity of the wars. So I am so happy, so happy, to be with you today. That is why the United Nations, which works solely towards the peace ideal, is in my heart, because anything to do with peace goes straight to my heart…”