La legítima pugna pel lideratge en l’espai independentisme, Junts  ha de prendre una decisió molt i molt rellevant. En el camí de la independència, el la lluita per la independència, en l’espera activa, unilateral, disruptiva, activista, rupturista, pacient, valenta, atrevida, inevitable, i tot el què calgui, Junts ha de decidir si només  li val la presidència.

ERC ha decidit que es presenta a les eleccions autonòmiques per governar, i quan ha hagut d’assumir el segon lloc, doncs ho fa i punt. Ara que la CUP ha dit que vol pactar un govern amb ERC,  ara toca saber què vol fer Junts. Es del tot legítim que Junts es presenti a unes autonòmiques amb la intenció de fomentar el caos, i de tancar qualsevol opció a fer un govern que no sigui un que presideix Junts. Del tot legítim. Però ho han d’explicar. Si finalment no hi ha govern com he opinat des de la mateixa nit electoral, convençut que Junts no deixaria que manés cap candidat que no fos el seu,  ho han de dir.

De fet, si porten a l’extrem, com crec que ho faran la idea de o manem o res, hi tornaran a haver eleccions. I caldrà que expliquin de nou quina es la seva estratègia real. Batasuna al Congrés espanyol ja ho va fer. Es presentava, treia diputats i no jugaven el partit. Però tothom sabia que quan votava HB votava “no juguem”. Si junts ha de ser la nova Batasuna de Catalunya, ho han de dir, perquè ens fan perdre el temps a tots.

No entraré en l’absoluta i vital necessitat a tots els nivells de la vida social, econòmica i laboral de posar tot el què calgui i més per afrontar la mega-crisis econòmica post pandèmia. Els NEXT son per ara un miratge, i els crèdits covit “paños calientes” que hem aconseguit ajornar a la propera primavera doblant els interessos que ens cobren els bans ( uns bancs, sigui dit de passada, en fallida). Si tots els què no vivim de la cosa pública estem fotent-li més hores i més ganes que mai, patint i patint més que mai, els què cobren per “fer efectiva” la gestió pública , que serà molt important en les propers anys, tenen la obligació de dir si volen “governar”  o no.

Junts ha de deixar de “jugar amb foc” i dir d’una vegada per totes si es presenta per governar o no. Ho dic convençut que arguments “patriòtics” els portaran a prioritzar “la independència” i a tornar a convocar eleccions en un nou i legítim intent de “guanyar” per “fer efectiva” la “unilateralitat” o “plurilateralitat efectiva “ , o el què toqui. Però que ho digui. O guanyem, o eleccions fins que guanyem.

Si no és així, si estic del tot equivocat i tenim un pacte de govern, que ho facin ja. Que ja n’hi ha prou de “tans romansus” ( semblo la trinca amb aquests eufemismes…). Que facin la seva feina, que per això cobren del govern i del parlament autonòmic.