La ciutat catalanoparlant de l’Alguer és una joia per diversos motius: té edificis d’una bellesa extraordinària, la natura no ha estat malmesa com a d’altres llocs de Catalunya… i la llengua. L’Alguerès és parla, està –encara ben viu– la gent és amable i són pertanyents a la comunitat de pobles que parlem català. Si es vol conèixer una mica el món cultural alguerès recomanaré sempre anar a l’Obra Cultural de l’Alguer del Carrer P.R. Arduino, 44 | 07041 Alguer (Sardenya), Tel. Fax. +39 079.977228 E-Mail: de ben segur mai no en sortireu decebuts. També tenen pàgina web.

 L’Obra organitza conferencies, xerrades i està amatent en tot el que és necessari per mantenir viva la identitat algueresa. Quatre cops a l’any editen la L’ALGUER,  PERIÓDIC DE CULTURA I INFORMACIÓ. Una excepcional revista cultural i divulgativa és pot consultar per Internet. La Plaça on hi ha l’Obra és una de les més boniques del barri històric, hi ha el Teatre Municipal – ara de reformes – i diversos edificis del Bisbat de l’Alguer, entre ells el seu arxiu episcopal històric. Qui n’és l’arxiver, mossèn Antoni Nughes, es una de els persones més erudites de l’Alguer, la seva tesi doctoral li fou prologada pel pare Batllori, té mes de dotze llibres publicats sobre diversos temes històrics com Ramon Clavellet o Palomba i dues guies bàsiques per visitar l’Alguer:  la de la ciutat de l’Alguer i la de seva la catedral. Dirigeix els estudis de català a Escola de Alguerès Pascual Scanu. Però hi ha una cosa realment sorprenent, aquest mossèn, murri i sorneguer, també és qui cada nit de Nadal – Matines- canta el Cant de la Sibil·la a la catedral. L’Arxiver Municipal és Giangranco Piras, fa una feina constant per mantenir la identitat històrica algueresa. Carrer Columbano 6 tel 079. 997 535 i e mail . Cada diumenge per la tarda a l’església de sant Francesc mossèn Nughes oficia una missa en català, la missa està acompanyada pels cants de la coral de l’escola d’alguerès, aquí és produeix un encontre de desenes i desenes de catalanoparlants. També recomano els llibres d’Antonio Serra sobre la ciutat algueresa i els seus entorns.

Sovint es pregunta que és pot fer per ajudar a difondre la cultura que ens uneix als Països Catalans a l’Alguer, sempre he cregut que ara que funciona tant bé les comunicacions entre l’Aeroport Girona i el del Alguer o la línia de ferri entre Barcelona i Porto Torres, són milers els catalans que envaeixen l’Alguer, caldria sempre anar a visitar els amics de l’Obra Cultural, adquirir algun dels seus llibres, calendaris o comprar la seva revista. Ara l’Obra disposa d’una excel·lent biblioteca catalana, connectada a la xarxa de biblioteques sardes i italianes, per tant sempre és bo de portar-los-hi alguns llibres o revistes actuals. Un altre indret que cal visitar sempre és l’oficina de turisme allà, sempre sereu atesos en català, just al seu davant al Bastió hi ha una de les llibreries amb més fonts en alguerès conjuntament amb Il Labrinto. Si voleu gaudir de la cançó popular algueresa actual mireu aquest vídeos  de Giancarlo Sanna al youtube http://www.youtube.com/user/giancarlosanna.