Els Borbons han estat homenatjats amb tandes ex profeso de la Patum. Vilardaga diu que el 6 de juliol de 1833 es va fer Patum extraordinària, per la proclamació com a reina d’Isabel II. En temps de les Carlinades i del trienni Liberal també n’hi hagué d’extraordinàries. Ara la Patum més sonada fou la del Corpus de l’any 1838 quan a Berga es va hostatjar la Junta Superior de Catalunya, la dels carlins, el pare del poeta, dramaturg i escriptor Josep Maria de Sagarra, en Ferran de Sagarra i de Siscar va escriure un llibre sobre la primera guerra carlina, usa les informacions que del seu avi Ferran de Sagarra i de Llinars, membre de la Junta; reprodueix l’aquarel·la feta per Ferran de Sagarra. En aquest dibuix es veuen l’Àliga, el Tabaler; els dimonis que segueixen sent meitat Maces meitat Plens; sant Miquel; la Guita; un possible representació d’un cavallet; el Gegant Vell tocat amb la boina carlina… la façana de la casa que ara pot ser entre el balcons de la casa de cal Ros i la dels Farguell de Maguarola, just on es posa l’empostissat de fusta del Tabaler, hi ha una placa que pomposament diu Plaza de Carlos V.

A l’any 1908 el rei Alfons XIII , va pujar a Berga i li van fer Patum extraordinària el llibre d’actes de l’ajuntament del 19 octubre de 1908 diu “…el excelentísimo gobernador civil había pasado a esta ciudad a fin de comentar varios detalles para el acto de la visita de S.M. y entre otros particulares relativos a la visita dicha y estancia del monarca es esta población, le había indicado el señor gobernador que el Rey presenciara la Patum desde el balcón de la casa de Manuel Farguell en la que seria obsequiado con un the”. L’historiador i amic Josep Noguera és qui explica millor la visita reial a Berga, al seu llibre malauradament exhaurit, de la mineria al Berguedà.

Per la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, la festa més important, més viscuda i més popular de les que hi ha hagut, fins ara a Berga com es natural es va fer Patum, davant de la Infanta la Xata (tieta de l’Alfons XIII), el programa de mà de la Coronació destaca que a la Patum “evolucionant 8 típics diables plens de coets”. Joan Carles, l’ara recentment anomenat pel consistori berguedà persona non grat, i Sofia de Grècia van venir a Berga el 17 de febrer de 1976 era en el seu primer viatge a Catalunya con a rei, la ciutat va fer Patum altre vegada.

En fi que Déu i faci més que nosaltres, els fets són com són, ara potser les vingudes a Berga del personal de la casa de Borbó per veure la Patum, ja seran historia.