(…) Volem fer un diari joiós, on la veritat esdevingui amable i es defensi somrient i, si mai ataca, sàpiga conciliar la fermesa contra l’error amb la suavitat envers l´errat. I per ajudar a aquesta sensació reconfortant de joia, volem que fins en la compaginació, en els gravats, en els títols, en l’amenitat del text, traspuï l’alegria de dintre, aquella alegria que el bon cristià no perd ni en moments de tribulació. Volem demostrar pràcticament que, com deia un jove propagandista nostre, no hi ha res tan divertit com ésser un bon cristià. (…) El Matí, Any 1, Número 1, divendres, 24 de maig de 1929.

D’aquesta manera es presentava públicament el diari El Matí, el nostre estimat predecessor, al que avui els que fem aquest diari digital d’opinió homenatgem i gosem emmirallar-nos. Els homes d’aquell Matí – amb el seu director Josep Maria Capdevila, al capdavant – van voler fer un diari alegre en la seva presentació. Un diari que en tot moment mostrés la seva joia. Avui, amb aquesta nova imatge que us presentem volem continuar aquest esperit de bon humor, d’alegria, de joia. 

Amb tots aquests atributs però també amb voluntat de treballar en l’opinió, el debat i la reflexió àmplia, oberta i franca per una plenitud nacional de Catalunya – Una Catalunya lliure, com fou el somni de Manuel Carrasco i Formiguera – i per uns valors ferms i sòlids, dins la tradició de l’humanisme i el personalisme. Aquest és l’objectiu del Matí. A partir d’ara, a més, aquest diari comptarà amb un apartat editorial per fer escoltar la seva pròpia veu.

En aquests tres anys de vida del diari s’hi han aplegat més d’una cinquantena de veus – articulistes fixes, col·laboradors, il·lustres convidats – i més de tres mil articles. Amb la nova presentació que avui us convidem a descobrir, no només El Matí tindrà veu pròpia, sinó que s’opta per un major feedback amb el lector, per la difusió a través de les xarxes socials, amb la potenciació de la imatge i la inclusió del vídeo en els articles. S’aposta per la secció d’entrevistes “Converses de sofà”, que ja s’havia anat realitzant en fase de proves en l’antiga aparença, per una major rellevància a les sentències de Mossèn Ballarín – una de les seccions més celebrades del diari, que mai serem prou conscients de la fortuna que suposa tenir-la – i per un ordre nítid i clar entre Opinions, Llibres, Converses, Enquesta i Tribuna. Aquesta darrera serà la nostra porta oberta a les aportacions de destacades de personalitats de la vida social, política i cultural de Catalunya. Des del mateix web del diari es podrà accedir al Manifest Fundacional de l’Associació El Matí – l’ànima impulsora de la publicació – i adherir-s’hi, així com, properament, també a la plana dels Premis el Matí.

Col·laboradors, amics, seguidors i lectors d’El Matí, passegeu per la nova plana, perdeu-vos-hi, trobeu-nos-hi i sigueu molt benvinguts a aquest diari joiós amb veu pròpia.