Ha arribat l’hora de plantar-se. No podem continuar assistint de braços plegats al desencert sistemàtic de les mesures del govern Popular, presses sota l’escut de la necessitat, que tot ho justifica, i de l’exigència externa des dela UE. Sotaaquests principis s’està desvirtuant, fins a la deslleialtat, el joc democràtic i l’autogovern de Catalunya.

L’enèsim despropòsit -tot i que no el darrer- és, se’ns dubte, la liberalització dels horaris comercials. No hi ha ni un sol estudi que demostri de forma fefaent els beneficis d’aquest Reial Decret mentre es multipliquen les veus autoritzades –experts i els representants del sector- que el desaconsellen.

No vull entrar aquí a enumerar els desavantatges que suposa aquesta mesura pel petit i mitjà comerç, el nostre, doncs ja han estat clarament exposades per tots aquells que les hauran de patir fins a les darreres conseqüències. Però sí que li puc recordar al govern de Madrid que a Alemanya (Estat que s’ha convertit en model a seguir i que mereix, fins i tot, dirigir els nostres destins) no existeix cap llei de l’estil que faci perillar tot el teixit comercial.

Què té de bo doncs aquesta mesura? Els seus ideòlegs ens volen fer creure que generarà nous llocs de treball i incrementarà el consum. El primer supòsit és, com a mínim, discutible. De fet, molt probablement, no tan sols no crearà feina sinó que empitjorarà les condicions de la existent i en destruirà una part com a resultat d’una competència desigual. El segon propòsit, incrementar el consum, és el súmmum de l’ incoherència i l’ improvisació, tot just ara que, precisament, consumir es penalitza amb una pujada de l’ IVA.

I a Catalunya què cal fer? Posicionar-se de forma clara al costat dels nostres botiguers i comerciants, més encara quan la Llei ens dona la raó i la competència en matèria d’ordenació comercial és exclusiva de la nostra comunitat autònoma.

Òscar Busquets

Regidor del CiU a l´Ajuntament de Tarragona