La Ruta del Diccionari català-valencià-balear s’integra dins el projecte Camins del català de la Direcció General de Política Lingüística, una proposta d’itineraris per conèixer i estimar la llengua catalana en el seu context territorial. Aquesta ruta, que promou la Institució Francesc de B. Moll, aplega els 381 municipis i llocs que van recorre el filòleg Antoni M. Alcover i els seus col·laboradors entre els anys 1900 i 1923. En aquestes sortides, els filòlegs recollien els mots i les expressions de les diferents variants dialectals dels territoris de parla catalana, amb què després van elaborar el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) de mossèn Alcover i Francesc de Borja Moll.
El web de la Ruta del Diccionari català-valencià-balear recull, per exemple, la ruta per les comarques de Tarragona, un dels punts principals en la seva recerca filològica a Catalunya; els diferents espais de Palma, que va ser el quarter central on es va gestar el DCVB; la visita a les Valls d’Àneu, al Pallars Jussà, on van recollir 1.429 registres de paraules, i la ruta per València, per conèixer la variació del valencià dins de la unitat lingüística de la llengua.
Camins del català
Camins del català aglutina propostes de rutes fetes per conèixer i estimar el català en el context territorial: els parlants, les figures il·lustres, la petja que la llengua deixa en la toponímia, les varietats geogràfiques o dialectals, etc. Són rutes d’interès tant per a aquelles persones que volen aprofundir en el coneixement de la llengua com per a les que volen descobrir-la perquè comencen a parlar-la.
Formen part dels Camins del català la Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà, les rutes Pompeu Fabra, per Barcelona, Gràcia i la Catalunya del Nord, que porten a terme el col·lectiu Ruta Pompeu Fabra, i la Ruta Pompeu Fabra a la ciutat de Badalona que organitza l’Ajuntament de Badalona.