El diumenge 30 d’abril de 1899, demà farà 125 anys, a l’altar de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Barcelona, es va pregar per primera vegada la Visita Espiritual a la Verge Bruna, en la missa que hi celebrà Torras i Bages amb motiu de la fundació de la Lliga Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat.

Com m’ha informat el G. Josep Galobart, monjo i arxiver del monestir de Montserrat, “amb la celebració del patronatge de la Mare de Déu de Montserrat sobre les diòcesis de Catalunya, el 1881, es va establir que cada any la festa de la Verge Bruna seria el diumenge següent al 25 d’abril. I el 1899, aquest diumenge va ser el 30 d’abril”, que és quan es va resar per primera vegada la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat. Ha estat el G. Josep Galobart que ha preparat i ha comissionat, a la sala Puig i Cadafalch del museu de Montserrat, l’exposició (dividida en sis àmbits), “Visitant Santa Maria”, amb motiu del 125è aniversari de la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat.

Va ser mossèn Josep Torras i Bages (1846-1916), que va escriure aquesta pregària a petició d’un grup de joves que varen fundar, amb Torras al capdavant, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat el mateix 1899, en un temps marcat per un fort sentiment de reconstrucció nacional.

Com ens recordava en un seu text Carles Armengol, actual Director d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya i expresident de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, “un grup de joves volia escriure una pregària a favor de la independència de Catalunya”. Per això “van anar a veure Torras i Bages, que encara no era bisbe, però que ja era una persona de renom” i li van “preguntar si aquella pregària es podria aprovar per ser llegida”. Torras i Bages “va estar d’acord a promocionar  les pregàries en català, però va trobar que aquella” que li havien portat els joves, “era una mica massa forta” i força bel·ligerant ja que parlava de la independència de Catalunya. I va ser “aleshores” quan Torras “va redactar el que és conegut com la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat”. I els digué: “Això us ho aprovaran”. “I sí, tots els bisbats de Catalunya la van reconèixer”, ja que era un text no tant bel·ligerant com el que li havien ensenyat. I va ser a partir d’aquí, que “Torras i Bages va animar aquest joves a estructurar-se i va néixer la Lliga”.

Torres i Bages, nomenat bisbe de Vic el mateix 1899, volia que la Lliga tingués, com encara té avui, la missió de fomentar la devoció a la patrona de Catalunya, així com també ajudar a la millora espiritual i material del poble català, sota el patrocini de la Mare de Déu de Montserrat. Per això, com ha dit Carles Armengol, “la Lliga Espiritual manté l’esperit catalanista fundacional” i a més, en ple segle XXI, també “vol ser motor d’una Església de baix a dalt”.

Entre els membres històrics de la Lliga Espiritual, cal recordar els noms, a més de Josep Torras i Bages, de Lluís Millet, Antoni Gaudí, Enric Prat de la Riba, Josep Puig i Cadafalch o Joan Maragall.

Des que existeix, i entre moltes altres activitats, la Lliga es fa càrrec d’organitzar l’Eucaristia, cada 11 de setembre, en memòria dels patriotes catalans que van donar la vida per les llibertats nacionals de Catalunya.

Del text d’aquesta Visita Espiritual, el P. Abat Gregori Mª Sunyol, gran gregorianista, va fer una versió musical en partitura gregoriana i també va fer una altra versió de la Visita, el P. Ireneu Segarra, tots dos, monjos de Montserrat.

La Visita Espiritual, amb una forta càrrega catalanista, consta de set invocacions (seguides cadascuna d’elles d’una Ave Maria) i una oració final. Així, aquesta pregària demana a la Mare de Déu de Montserrat que aconsegueixi “per als vostres catalans, aquella fe que enfonsa les muntanyes, omple les valls i fa planer el camí de la vida”. Una altra invocació de la Visita Espiritual demana a la Moreneta que tregui “de Catalunya l’esperit de discòrdia” i aplegui “tots els seus fills amb cor de germans”. La Visita Espiritual demana a la Mare de Déu “que no es desfaci aquest poble català, que Vós espiritualment engendràreu”, i que Santa Maria de Montserrat defensi “d’enemics espirituals i temporals tota la terra catalana” que ella té encomanada. I encara, que aconsegueixi “per als pobles de Catalunya, una pau cristiana i perpètua”.

La Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat ens recorda que Maria és consol i esperança del nostre Poble, i per això, com ha dit el P. abat de Montserrat, Manel.