Pinzellades que esdevenen eternes en il·luminar imatges que inspiren paraules plenes d’emocions i de records… És la immortalitat de l’art en estat pur. Soc i sento la necessitat d’expressar-me com LES DONES AMB LLUM de la Consol Méndez.

Asseguda al costat de la finestra
t’has preparat per rebre la visita.

El teu millor vestit,
les xinel·les a joc,
la casa preparada.

La serventa t’ha portat una carta.
Deixes el que estàs fent
i àvidament llegeixes el missatge.

El teu rostre tan pàl·lid,
el barret que deixa veure
un front tan ample
i el mirall al darrera,
em porta a recordar altres històries…

La història de la Carmen, que es va fer aquella perruca tan bonica, de cabell natural, ros, amb el pentinat que sempre portava. La va encarregar amb molta previsió de temps per tenir-la abans de començar el tractament que li renovaria les cèl·lules… i no va tenir la oportunitat d’estrenar-la.

L’Esther, que al tercer dia de tractament va fer cridar la perruquera de l’hospital perquè li tallés els cabells i sense mirar-se al mirall li va dir que li afaités el cap.

El seu pare li havia dut mocadors de colors per tapar-se però ella només se’ls posava quan tenia visites, per no provocar-los malestar.

Es va mirar al mirall i es va trobar atractiva encara que també es va comprar una perruca per sortir al carrer.

La Carmen, que no va voler fer un tractament agressiu perquè les seves filles, molt petites, no s’espantessin al veure-la. I va marxar l’endemà de Nadal per no espatllar a la família l’alegria de la festa.

I l’Anna, la Rosa, la Montse, la Eva, la Eli, la Jacquie, la Laura, la Maruja i tantes altres dones que un dia van penjar el mirall darrera de la porta i es van fer fortes per viure cada dia gaudint del moment precís i van lluitar per no perdre la dignitat.

 

 

Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.
Article anteriorFlama incombustible
Article següentRessenya del llibre ‘Cos’, d’Olga Tokarczuk