Començaré indicant que a Catalunya tenim una gran tradició de festes i cultura popular i que ens agrada mantenir-la amb tota la tradició i costums d’anys i segles passats, i que qualsevol canvi, per petit que sigui, que s’introdueix en la tradició o la festa, implica tota mena de partidaris i detractors. Semblarà una futilesa, però fins i tot els canvis en la ubicació, la decoració o qualsevol mesura de seguretat per petita que sigui generen una allau de comentaris favorables i desfavorables, i una gran incomoditat a qui n’ha de prendre les decisions. Em venen al cap les cavalcades de reis i els caramels, els actes i festes populars en les places que es queden petites per tanta gent que hi vol anar, els correfocs en carrerons de menys de 3 metres d’ample,… i podria fer una llista llarguíssima d’exemples i casuístiques, i on desgraciadament en algunes d’elles varen acabar amb ferits o morts, i tot això sense entrar en detall de les opinions totalment contràries quan aquestes festes o tradicions impliquen la presència d’animals.
Mai ha estat fàcil ni lliure de crítiques posar una sola mesura de seguretat a les activitats de cultura tradicional i popular, i malgrat que jo opino que algunes mesures o petits canvis són imprescindibles per a garantir la seguretat de molta gent, o dels boscos o els animals, sempre intentant respectar l’esperit de la tradició, també us he de dir que altres vegades, quan aquestes tradicions són tan populars, diversificades i diverses en el territori català com és la nit de Sant Joan, les mesures no poden ser generalitzades, ja que depèn de l’auto responsabilitat i autoprotecció individual i del coneixement estricte del risc que la festivitat en si comporta i del lloc on es duen a terme.
Oblidades les restriccions de la pandèmia, ja ha arribat la festa tradicional més popular, diversa i que més feina i atencions requereix als que treballem en seguretat i emergències, la revetlla de Sant Joan, la nit en què tenim més incidències i emergències per atendre, tant si són baralles, intoxicacions, cremades, amputacions, incendis urbans o forestals, accidents de trànsit o col·lapses, molèsties per sorolls o brutícia, i això sense oblidar els delictes de qualsevol tipologia. És la nit que totes les persones professionals de Protecció Civil, Bombers, Mossos, Policies Locals, Seguretat privada, Salut, SEM, 112, Agents Rurals, Trànsit i també les persones voluntàries de Protecció Civil, Agrupacions de Defensa Forestal i Creu Roja tenim el volum de demandes ciutadanes més elevat, més que qualsevol altra festa tradicional que us vingui al cap.
Malgrat que se li diu la nit més curta de l’any, i que no és del tot exacte, per la majoria de les persones professionals i voluntàries indicades, acostumem a viure-la com la nit més llarga. I arribats fins aquí de la lectura, segur que molts de vosaltres ja esteu pensant en mesures per prohibir, limitar, regular,…i altres esteu pensant i organitzant la festa, la foguera, els petards o l’hora de sortida per no agafar un embús.
Cada any s’obren els debat de quines mesures caldria adoptar per minimitzar aquests incidents o emergències i si les mesures existents són suficients o no, i ben segur no arribaríem mai a un acord prou popular, per tant, només us vull recordar el que està regulat des de ja fa molts anys: prohibides les fogueres i barbacoes a menys de 500 metres del bosc; -llençar coets a menys de 500 metres del bosc; prohibits els fanalets voladors amb flama; la pirotècnia té regulació en funció de l’edat. I respecte els consells: – ensenyeu als nens a utilitzar la pirotècnia amb seguretat; no us guardeu la pirotècnia a les butxaques ni la feu explotar dins de cap element o la llenceu contra ningú; -consulteu als vostres municipis les regulacions concretes de fogueres i ús de pirotècnia en funció de l’espai i el risc d’incendis forestals; recolliu tendals i abaixeu persianes si sou propers a una foguera o una zona de llançament de pirotècnia; porteu roba de cotó si heu de romandre en zones de fogueres o fer ús de pirotècnia; no consumiu alcohol si heu de conduir; planifiqueu els viatges amb temps suficient; busqueu un espai tranquil a casa pels vostres animals de companyia; recordeu que el telèfon d’emergències és el 112. I la més important davant una festa popular com aquesta, i sobretot pels que sou de rauxa, és posar seny.
Bona revetlla a tothom i un agraïment a totes les persones professionals i voluntàries que aquesta nit treballen per garantir un bon servei públic. -Bona guàrdia!