Ens complau compartir la tirallonga de diàlegs que va originar al taller dels Tecamolsaires aquest títol.

–És sexy, llegir?
Jo no m’ho havia mirat mai, des d’aquesta perspectiva. Ara, tampoc, per més que doni voltes al cap trobo cap indici, cap possibilitat de veure-ho així! Pot tenir molts interessos per a mi, l’efecte de la lectura però, el “costat sexy”, jo no el veig ni el trobaré mai…
–Mira Inés, jo també li dono voltes fa estona, de moment no trobo connexió, però m’ agrada rumiar coses que fan un primer xoc mental.
Això posa a cent les neurones cosa que mai està de més.
–Segur que no serà fàcil trobar aquest “costat sexy” però si deixem volar el pensament potser en descobrirem un… o potser dos!!
–Uiii, m’heu fet pensar… ara me’n recordo que una amiga em va regalar un llibre, miraré com es diu, que et posava una mica a 100 ja us diré el nom.
–Podria ser la primera frase i anem dient coses sobre llibres que ens han atrapat…
–Cal buscar els origens, es deia tota estudiosa de la proposta. L’Eva, al paradís, ho va provar amb una poma i no li va funcionar massa bé. Potser és des de llavors que les dones som les que regalem els llibres…i ells ens regalen roses.
-Crec que llegir és sexi, perquè quan trobes un llibre que t’agrada, t’atrapa, t’emociona, el temps no compta, estàs al cel.
-Això no és per al relat però el diccionari diu:
Diccionari:
Llegir: Passar la vista per allò escrit o imprès comprenent la significació dels caràcters emprats.
Sexi: que s’aplica, com a adjectiu, a la persona o cosa que provoca atracció o desig sexual.
Cada cosa pel seu nom.
–La sinestèsia és, en neurofisiologia, una condició neurològica en la qual la percepció de diferents sentits no es correspon amb el seu efecte habitual. Aquesta condició comporta una assimilació conjunta o interferència de diversos tipus de sensacions de diferents sentits en un mateix acte perceptiu. És a dir, un estímul propi d’una modalitat sensorial promou una activació d’altres modalitats sensorials representades en diferents zones cerebrals. L’activació d’un sentit estimula l’activació d’un altre. Per tant, els sinestèsics tindran sensacions característiques d’altres sentits en un mateix acte perceptiu de manera automàtica i involuntària. Per exemple agafes un llibre i sents el tacte dels seus fulls que et parlen a l’orella dolçament…
–Si el personatge del relat te’l presenten com diuen “un tio bo” doncs podries fer volar la imaginació i desitjar posar-te’l al teu costat, oi?
–Jo diria que la distància més curta entre dos cors és un llibre que els frega la consciència.
–Llegir pot ser sexy… tot depèn de tu.
En Lucien ha tornat a Grenoble després de passar tres anys a Dublin estudiant l’anglès. Avui la Zoe, la seva amiga “especialment especial” l’ha convidat a dinar. Passaran el dia junts i això els permetrà recuperar el temps perdut. De bon matí, la Zoe està atrafegada preparant el dinar i li costa controlar les emocions.
Truquen a la porta. En Lucien es mostra tan efusiu com sempre.
–Mira poupounettr (nina) tinc una sorpresa per tu.
–Una sorpresa? Quina por em fas. Diu rient la Zoe.
–No has de tenir por de mi. Soc totalment inofensiu. Vols saber què et porto?
En Lucien es posa la mà a la butxaca, s’acosta una mica més a la Zoe, obre un bloc de notes i comença a llegir:
“És un dia gris i ventós del mes de febrer
Fa tant de temps que no et tinc
Que em fa por oblidar el tacte dels teus cabells.
Trobo a faltar les passejades vora el riu.
Perdre la noció del temps.
La teva rialla encomanadissa
La flaire de canyella del teu perfum
Les discretes abraçades de comiat els petons que frisàvem per donar-nos i mai van arribar.
Les trobades d’amagat i a corre-cuita, les mirades apassionades que no gosàvem fer-nos.
“Els amics només han de ser amics deien els pares.”
Abril 1984
Els anys han fugit a la velocitat de la llum Lucien… però llegint aquest poema ets tan sexy com sempre!
-*Pell tercera capa*
Si jo t’obro les finestres/ tu m’abaixes les persianes/ A la penombra es troben/ les mans entrellaçades/ les natges que es desitgen/ bilingües que s’enllacen/ traduint del bes al vers/. Frec a frec/ amb la pell dura/ apuntes al cor de la funda/ prems el gatell de les lletres/ sordes i mudes rellisquen/ fins que la bala blanca/ per capítols em mata/ vas repetint m’agrades/ m’agrades/ m’agrades…/ no sé quantes vegades/ i m’apropes estels/ i em retires els blens/ i et recullo del front/ la suor que t’amara/ xaragalls que s’escorren/ baixant pel mig dels pits/
Pensant si llegir és sexi/ Torna a néixer l’albada.
-Pujaré turons i baixaré les fondalades, creuaré rierols per trobar-te la mirada. Acaronar-te de prop i omplir-te de besades. Tanco els ulls i amb tu, veig passar belles pantalles.
–A ella li agradava llegir i s’adormia amb el llibre que li acaronava la galta.
Sota els llençols la lectura s’endinsa i ens transporta al món dels somnis i les carícies viscudes.
Hi trobes una cosa més valuosa que l’or i la coherència… els paisatges verds plens de bogeries.
Quan llegeixes el llibre és el teu company més íntim, ell et pot provocar infinitats de moments… la imaginació camina i troba vivències de tot tipus. He tingut molts llibres que he estimat i estimo. Des que vaig tenir la sort de tenir accés a llegir…
Tot i així, torno a repetir, no considero que llegir, per definició, sigui sexi.
Però és cert que, d’això, de tot, de la vida… el que jo sé ni arriba a una gota de pluja, dins la immensitat dels oceans.

-Què enganxa més que un ganxo?
-Dos ganxos!
-Les Tecamolsaires del Montseny!
–Parlant d’empatia, posar-nos a dins de la pell d’altre per entendre’ns i estimar-nos, la lectura ens ajuda perquè ens identifiquem amb els personatges i la seva vida, i és un bon exercici per entendre les emocions i motivacions dels altres. Nosaltres som una goteta d’aigua de l’oceà.

Article anteriorEl debat digital avança!
Article següentNPC
Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.