El manacorí Sebastià Gris combina la faceta de guitarrista amb la de compositor i arranjador. Abans de traslladar-se a Barcelona per cursar els estudis superiors de guitarra al Conservatori del Liceu va passar un any tocant pels carrers de la vila natal de Shakespeare, Stratford Upon-Avon. Tocar pels carrers i als caus nocturns on et donen l’oportunitat d’esbravar-te en públic és una experiència existencial, però sobretot és un màster en interpretació, una escola per la qual han passat molts músics excel·lents, com Madeleine Peyroux o el mestre B.B. King.

L’any 2017 va fundar una big band de joves músics catalans i mallorquins, la Bull i Pebre Bord Jazz Orquestra, i el 2020 va enregistrar un disc amb Magalí Sare, amb qui ha tocat arreu de Catalunya i Balears, Espanya i Itàlia, i amb qui també ha guanyat el primer premi del Concurs de Jazz i Música moderna de Juventudes Musicales de España i el primer premi SUNS Europe de música en llengües minoritzades.

Aquest juliol ha presentat ‘Llorer, clau i canyella’, el seu primer treball en solitari, un àlbum amb set cançons compostes i arranjades per ell, enregistrat a casa seva, a Osona, i editat per Segell Microscopi. Entre els temes de l’àlbum m’atreveixo a destacar Aeroblues, la cançó de bressol Zelda’s lullaby i la darrera composició, Besalú.

‘Llorer, clau i canyella’ és un disc de guitarra acústica, on les cordes sonen descarnades, és a dir, clares i valentes, sense artificis, amb un estil clàssic i una tècnica moderna. Per l’enregistrament Sebastià Gris va utilitzar un micròfon de condensador de diafragma petit apuntant al catorzè trast del diapasó, a uns vint centímetres de les cordes. A més, va servir-se d’una parella estèreo de micròfons de cinta, un apuntant al pont i l’altre al claviller, a tres pams de distància. Segons explica ell mateix, en aquest treball s’ha «trencat les banyes per trobar i explotar cada color que el meu instrument i jo, com a instrumentista, podem oferir».

El títol de l’àlbum ja us anuncia una mixtura d’aromes i sabors. En els vint-i-tres minuts de música que té hi trobareu reminiscències clàssiques, mediterrànies i flamenques, i el color del blues, de les danses antigues, del folk i del tango. Un ecosistema musical en tota regla interpretat en un equilibri natural i sostenible.