La Iniciativa Ciutadana Europea “RegionsNacionals.eu” necessita recollir 40.500 signatures de gent com vostè i jo abans del 7 de febrer.

Catalunya és el referent per excel·lència per a les nacions sense Estat i comunitats nacionals a tot Europa. Moltes d’elles creuen que si Catalunya no supera les vexacions que li imposa l’Estat espanyol, poques possibilitats d’èxit tindran elles en les seves aspiracions polítiques. Ens miren de ben a prop i els marquem el camí. Per a nosaltres, fer costat a germanes més petites que també lluiten pel reconeixement de llurs drets a Europa té tot el sentit com la nació oprimida que malauradament encara som. Així mateix, és lògic des del punt de vista de la solidaritat i de l’establiment de xarxes de cooperació internacionals.

Les principal raons perquè Catalunya s’impliqui en l’èxit de RegionsNacionals.eu son tres:

  • Reconeixement
  • No discriminació
  • Influència

Els sículs o széklers, una ètnia de parla hongaresa a Transilvània, actualment a Romania, han llançat la Iniciativa Ciutadana Europea “RegionsNacionals.eu” perquè la UE protegeixi activament i reconegui el dret d’autodeterminació i l’oficialitat lingüística de les comunitats territorials amb característiques de nació, que ells anomenen les “regions nacionals”.

La Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) és un mecanisme legislatiu comunitari anàleg a una Iniciativa Legislativa Popular. Si els seus promotors aconsegueixen un milió de signatures en un any amb un llindar mínim a 7 Estats Membres o més, la Comissió Europea està obligada a prendre-la en consideració. Pot decidir no emprendre cap acció al respecte, però ho ha de justificar.

RegionsNacionals.eu emplaça la Comissió Europea a complir els seus deures en virtut dels tractats fundacionals, que l’obliguen a implicar-se per mantenir la rica diversitat cultural i lingüística a la UE. Sense excuses.

L’Executiu comunitari es va negar inicialment a registrar aquesta ICE, argumentant falta de competència. Tanmateix, després que els organitzadors guanyessin davant la justícia, la va haver de registrar el 30 d’abril de 2019. Degut a la covid-19, el termini de recollida de signatures s’ha estès fins al 7 de febrer de 2021.

L’independentisme ja va donar suport públic el 2018 a l’exitosa Iniciativa Ciutadana Europea “Minority Safepack” per a protegir millor les llengües no oficials. Igual que amb “RegionsNacionals.eu”, la Comissió Europea en rebutjà inicialment el registre, però l’hi acabà imposant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

L’ANC i el Consell per la República tenen en curs una Iniciativa Ciutadana Europea pròpia per demanar l’aplicació de les sancions de l’article 7 del Tractat de la UE al Regne d’Espanya, que també fou bloquejada per la Comissió Europea el 2018 i espera la resolució judicial del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg.

Ens trobem al mateix vaixell que els pobles que malden per més reconeixement jurídic, drets fonamentals i atenció per part de la Unió Europea. Reclamem la influència que considerem que ens correspon. És una tendència creixent davant la qual, de moment, la Comissió Europea ha perdut totes les demandes judicials.

El dia que Catalunya necessiti ajuda més enllà de les nostres fronteres, ens serà molt útil haver teixit aliances internacionals.

Clica sisplau a RegionsNacionals.eu, signa, i passa-ho!

 

*“Regions Nacionals” gaudeix del suport oficial de la Plataforma per la Llengua, l’Assemblea Nacional Catalana, el Consell per la República, el partit Junts i múltiples personalitats polítiques i culturals. Esquerra Republicana hi està representada amb un dels impulsors primigenis de la Iniciativa, l’Hble. Josep Huguet.

Està apadrinada també pel Partit Nacionalista Basc i l’Aliança Lliure Europea, que inclou Esquerra Republicana, Bildu i el Bloque Nacionalista Galego.