Al repte apassionant de construir un Estat vol dedicar Sobirania i Justícia el primer Congrés Internacional que organitza, BULDING A NEW STATE. La jornada tindrà lloc el proper dia 3 de novembre, al palau Robert, i es composa d’unes primeres sessions matinals de treball -d’accés restringit- i unes ponències obertes al públic, a la tarda. Totes les presentacions es faran en anglès.
La nostra particular situació com a catalans, fa que tendim a oblidar que el procés que Catalunya vol endegar, molts d’altres ja ho han fet abans. Només a Europa, des de fa 100 cent anys, s’han creat més de 29 nous Estats. I així, doncs, per què no estudiar i analitzar com es crea un Estat? Per què no plantejar-se com són els acords de separació entre l’Estat originari al qual s’està lligat i l’Estat resultant de la separació? Per què no analitzar què cal fer i quines són les conseqüències legals, financeres i polítiques en qualsevol successió d’Estats?
Durant tota una jornada reflexionarem i debatrem sobre diferents processos recents de construcció de nous estats (Kosovo, Eslovènia) i també de com es planteja tot procés que vulgui acabar amb la constitució d’un estat. Hem convidat a diferents especialistes que han estat involucrats en primera línia en l’arquitectura dels nous estats. Charles E. Ehrlich va formar part de la comissió de les Nacions Unides responsable d’aixecar les bastides jurídiques de Kosovo del 2002 al 2008. Ana Stanic va negociar amb les antigues autoritats iugoslaves la separació econòmica a favor d’Eslovènia i Patrick Dumberry, des de la Universitat d’Ottawa, formula el camí de les conseqüències legals de la construcció de qualsevol nou estat. Finalment, Carles Boix proposarà els fonaments del full de ruta que ha de portar Catalunya a la independència.
El programa complert es troba aquí:
Amb aquest Congrés, Sobirania i Justícia vol aportar el seu petit gra de sorra al fabulós repte que tenim al davant… però existeix a Catalunya un projecte més apassionant que el d’analitzar com construirem el nostre futur en llibertat?