Monstre del Llac Ness
Monstre del Llac Ness

Incendis, inseguretat i el preu de la benzina acaparen pràcticament tots els titulars dels principals mitjans de comunicació del país. Sembla que hi hagi notícies que es mantinguin cada any i que només s’hagi de canviar la data de publicació. “Roben un rellotge de 30.000 euros al centre de Barcelona” i “Accident lleu entre quatre cotxes i un parell de camions a l’AP-7”. Ens sonen aquestes notícies, oi? Sembla que estiguin ja preparades a les redaccions dels diaris, ràdios i televisions per poder-se difondre i que prenguin tot el protagonisme quan durant l’any no hi dedicarien ni tres paràgrafs.

El mateix passa amb les serps d’estiu. Fa uns anys, una serp d’estiu era una notícia de poca o mínima importància, però que els mitjans de comunicació aprofitaven per donar-li corda i ocupar pàgines i pàgines dels diaris.

L’escassetat de notícies quan arriba el bon temps no és cap secret i per això alguns periodistes aprofitaven per forçar algun fet i tenir tema fins al setembre.

Però, per què serp? I per què a l’estiu? Diuen que el terme ve del Llac Ness i del seu monstre. La llegenda explica que el rèptil es deixava veure durant els mesos de juliol i agost i que la premsa aprofitava per fer-ne difusió mentre els polítics estaven de vacances i la indústria estava parada.

Ara que ens tornem a apropar en aquest període, quina serà la serp d’estiu? Fa uns anys aquesta pregunta tenia sentit, perquè sempre hi havia algun fet distintiu on posar-hi el nas. Ara, amb les xarxes socials i el bombardeig de notícies a la que estem tots exposats sembla que aquest concepte periodístic ha quedat una mica desfasat. No només perquè acabem fent notícia el que no ho hauria de ser, com l’escot de la portaveu del Govern, sinó perquè d’un fet noticiable (o potser no) n’acabem informant durant setmanes, inclús mesos, com la ruptura de Shakira i Piqué. Fins a quin punt és interessant o rellevant una notícia com aquesta?

Tornaran les serps d’estius dels anys vuitanta? Les suposades aparicions del monstre del Llac Ness? A poc menys d’un any de les eleccions municipals, els múltiples pactes de Govern, les desenes d’incendis i la cadena de successos que hi ha arreu del territori sembla que no, però mai se sap. Caldrà esperar unes setmanes i a veure si ens sorprèn (novament) l’actualitat.