Sembla clar que les forces polítiques favorables al procés mantenen ferma la posició. Davant la hipotètica alternativa de substituir la consulta per unes eleccions plebiscitàries, han optat per seguir el full de ruta traçat, que és l’únic que pot mantenir la tant preuada unitat. Legalitat, legitimitat, democràcia, pau i unitat són els cinc pilars que sustenten la convocatòria pel 9N. Per aquest motiu, deixant de banda els avantatges i inconvenients de governança i de partit (cadascú sabrà què pesa més) que comportaria convocar eleccions, tots plegats hem de centrar-nos ara per ara en mirar de superar tots els entrebancs que tot un Estat, no només un govern, ha posat i anirà posant per prohibir-nos votar. Ells ens volen enmudir des de l’executiu, el legislatiu, el judicial, mentre les clavegueres de l’Estat fan la seva feina i els seus mitjans de comunicació intoxiquen. Però defensar la prohibició de votar amb la fosca, retrògrada, antidemocràtica i arrogant actuació d’aquests cinc pilars de l’Estat, sense un sol input positiu, és cada dia més feble als ulls, que tant hem de cuidar, de la comunitat internacional. Legalitat, legitimitat, democràcia, pau, unitat, un àmpliament majoritari suport ciutadà i el recolzament de pràcticament el 90 % dels ajuntaments, que representen quasi tot el territori català. Això és imbatible i si el Butlletí Oficial de l’Estat no ho veu, no és perquè sigui cec i sord sinó perquè no vol veure-hi ni sentir-hi.
Ens veuran i ens sentiran. Poden suspendre i prohibir la consulta però no podran evitar que tots aquells catalans i institucions del país que volen la consulta expressin el seu rebuig a la censura i prohibició de campanyes informatives i defensores de les diferents opcions que es volen votar. I difonguin la seva disconformitat fent-la pública conjuntament amb l’espot prohibit. No faran la campanya suspesa sinó que expressaran el seu rebuig a la campanya que han prohibit i haurien volgut fer.
Ens veuran i sentiran. Poden intentar prohibir votar però no podran evitar que el dia 9 de novembre els catalans i catalanes s’adrecin a la Generalitat mitjançant els seus ajuntaments i altres ens locals, facin constar on estan empadronats, lliurin el seu vot secret en sobre tancat, d’acord amb la pregunta pactada, i demanin a les institucions catalanes que actuïn en conseqüència. O és que també prohibiran el dret de petició? O es que també declararan ara inconstitucional la seva llei de procediment administratiu, que els ‘sorayos’ s’han aprés com a lloros? O el que seria ja més propi de Corea del Nord, és que prohibiran la llibertat d’expressió?
Votar, si volem, votarem. Aquesta és la determinació de les forces polítiques que defensen el procés. És també la reivindicació de les principals entitats del Pacte pel Dret a Decidir. És l’opció pactada fa quasi un any, la que manté la unitat i genera menys inconvenients als partits. No hi participaran però els partidaris del no. Cal saber-ho i tenir-ho en compte, als ulls del món. La propoconsulta serà un pas més en el camí cap a la independència. Tindrà més vots la opció independentista i el passiu de l’estat serà més gran a nivell internacional. Ara bé, no ens estalviarà que les properes eleccions, quan toquin, tinguin de nou un component plebiscitari. Alimentem l’esperança més que la preocupació i esperem que la història pugui elogiar el coratge, la seva persistència, la seva lucidesa, la seva astúcia i èxits assolits dels nostres líders.