Són les 8 del matí. Bon dia, Catalunya. Quantes vegades haurem escoltat aquesta frase per la ràdio de la boca d’un dels líders de la comunicació del país, Jordi Basté. Amb 17 temporades a la motxilla al capdavant d’El Món a RAC1, el programa va tancar la darrera temporada amb 711.000 oients diaris, una autèntica bogeria i a la vegada una responsabilitat social.

A la feina, al cotxe, a casa, al gimnàs, al carrer. Als matins, i de fet sempre, la ràdio ens acompanya en tots i cadascun dels moments. Es pot sentir o escoltar. So ambient o auriculars. Però hi ha veus… hi ha veus, sintonies, que més que acompanyar formen part ja de les nostres rutines.

La ràdio, que Basté escolta, encara avui, a través d’un transistor, fa la funció d’acompanyar i entrar a les cases de la gent parlant dels temes que preocupen a la gent. És aquí on hi entren les figures dels anomenats <<tertulians>>. Jordi Basté és rotund: “Fugiu d’aquells programes que diuen que no hi haurà ni un tertulià a la seva graella”.

Basté es lleva cada dia a les 4:15 del matí -o matinada!- per anar als estudis de l’Avinguda Diagonal, 477 de Barcelona i explicar el món, una visió del món, i acompanyar l’audiència durant sis hores, de 6:00 a 12:00 h. Encara avui diu que no s’hi acostuma i que implica un munt de renúncies personals llevar-se a aquesta hora durant tants anys. Assegura no haver-ho explicat tot encara, tot i les disset temporades fent ràdio a la principal emissora líder d’audiència a Catalunya.

En un format més pausat i reflexiu, conversem, a La veu de Vila (podcast de Ràdio Viladecavalls), amb el periodista de RAC1 per referència, una de les veus més populars a Catalunya. Podeu recuperar-ho a Spotify: