Josep Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, va tornar de Saint-Martin-le-Beau el 23 d’octubre del 1977. Va ser aleshores quan va pronunciar la seva famosa proclama davant d’una plaça de Sant Jaume plena de gom a gom i enfervorida: “Ciutadans de Catalunya: ja sóc aquí!”. Era molt més que un sol home tornant de l’exili. Simbolitzava el retorn de tota una institució, la seva continuïtat i la restitució d’unes certes llibertats perdudes.
El següent pas, com a president de la Generalitat provisional, seria crear un Consell Executiu de la Generalitat amb l’acord dels principals partits polítics catalans. Mentrestant, la Generalitat, però, era poc més que una sola persona i aquest consell per a restituir-la i, malgrat això, calia dotar d’una certa dignitat a la institució. De fet, aquesta idea de la dignitat de la institució era recordada constantment pel mateix Tarradellas.
És per això que la Diputació de Barcelona va cedir la finca d’El Vilar, a la Costa del Montseny, per tal que el president s’hi hostatgés amb la seva esposa Antònia Macià. De seguida hi va haver un reconeixement per part de la població de la zona i el president va ser convidat a la festa major de la Costa de l’any 1978. Allà va ser rebut per l’alcalde Francesc Deumal i pel rector Mn. Josep Alemany i va poder assistir a un aplec de sardanes.
Aquesta estada la Costa va fer que, durant uns quants anys, aquest petit nucli esdevingués un pol important de la política catalana. Per posar un exemple, allà Tarradellas s’hi va reunir amb el capità general de Catalunya Antonio Pascual Galmés el 13 d’abril del 1980. També hi va tenir una reunió amb Jordi Pujol i Ramon Trias Fargas el desembre del 1979 per a presentar Pujol com a candidat a la presidència de la Generalitat. I aquest mateix desembre del 79 va anar-hi Antoni Gutiérrez Díaz, del PSUC.
A El Vilar, amés, s’hi va portar a terme una de les dues reunions del Consell Executiu de la Generalitat que van tenir lloc fora del mateix Palau de la Generalitat. Aquesta reunió va tenir lloc el dilluns 17 de desembre de 1979 i va començar a les onze del matí per aturar-se a les dues per dinar. A dos quarts de quatre es va reprendre i, finalment, es va acabar a un quart de sis de la tarda. Alguns dels temes tractats van ser els traspassos de competències a la Generalitat i també les eleccions que s’havien de celebrar al Parlament de Catalunya. Una altra qüestió decidida en aquesta trobada va ser la de lliurar a l’escriptor Josep Pla la Medalla d’Or de la Generalitat per haver creat una obra amb una “alta qualitat literària, d’una amplitud difícilment aconseguida a les lletres catalanes, fet que molt l’honora així com també honora a Catalunya”.
Tarradellas es va seguir estant a la Costa del Montseny després d’haver passat el relleu de la presidència a Jordi Pujol.
Article publicat a L’Actualitat del Baix Montseny