Fa anys que a la ciutat de l’Alguer no es veu TV3 ni cap de les altres emissores de Corporació Catalana de Ràdio Televisió; tampoc hi arriba Catalunya Ràdio. N’hi ha que es passen el dia dient que fan coses per l’Alguer, però sense que el poble alguerès pugui veure una televisió, com la nostra en català malament rai. Moltes de les suposades iniciatives institucionals dels darreres anys de poc serveixen, si els qui parlen català a l’Alguer no veuen TV3. Se m’ha dit que es pot veure per Internet, d’acord, però si jo a la meva edat tinc problemes per sintonitzar la tele imagineu-vos amb l’ordinador… que farà la gent gran de l’Alguer?.  

No veure la televisió nacional del Principat arreu dels Països Catalans em fa dir que no anem bé, no anem gens bé. L’Alguer situat en un extrem, separat del continent i Illes Balears i Pitiüses per un Pont de Mar Blava (que dirien els poetes) ha de poder tornar veure TV3, Canal 33, Super3, Esports3, TV3Cat o TV3HD i, al mateix temps, han de poder escoltar totes les emissores de ràdio dela Corporació Catalana. La feina prioritària de l’ Institut Ramon Llull  o del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha de ser fer arribar TV3 a l’Alguer, la resta són collonades. Sense la presència d’una televisió moderna, seriosa, directa i políticament correcta com la catalana TV3, a l’Alguer mai no aniran bé per fer una consolidació de la nostra parla.

Sempre que dic a Catalunya que a l’Alguer no es veu TV3, hi ha que diu que sí, que si amb la  parabòlica o l’ordinador… però la realitat és que de les més de cinquanta emissores de televisió que agafava des del carrer de les Monges o de sant Erasme de l’Alguer no n’hi havia cap de catalana. Hi podia veure una emissora algueresa Catalan TV que, per cert ,ho fa tot en italià des de fa un parell d’anys.

 Ara que es poden dir les coses pel seu nom i de forma clara, si TV3 no arriba a l’Alguer de forma “normal”, la parla algueresa minvarà i ho farà molt ràpidament. Ah! i una altre cosa: la Corporació Catalana de Radio i Televisió tampoc és que parli gaire de l’Alguer. Només fan reportatges antropològics quan son una ciutat d’expressió catalana normal i ara, per exemple, no hi tenen ajuntament que mani per una crisi de govern municipal, però aquí no expliquen res de res.

Quan hi va haver el cèlebre concert per la Llibertat d’en Lluis Llach d’aquest any,  una colla de gent a l’Alguer van posar una gran pantalla per veure a la Franca Masu, tothom l’esperava amb delit a la Plaça Cívica i just quan va sortir a cantar els de TV3 van decidir de fer anuncis. Ara, ningú va marxar i tothom seguí la festa.