Ahir al vespre llegeixo a l’edició digital del diari Ara que s’han descobert dos vitralls de Gaudí a les comarques barcelonines, sense especificar en quina població es troben. La notícia anava il·lustrada amb una fotografia dels misteriosos vitralls que em va fer saber de seguida on eren. Més tard, al vespre, poso Catalunya Informació al cotxe i es torna a parlar dels vitralls amb un ridícul secretisme .
Ara ja ha transcendit en alguns mitjans de comunicació que aquests vitralls estan situats a la capella de Can Pujades, a Vallgorguina. Aquesta masia va ser, durant molts anys, seu del Col·legi Santa Fe i, a tots els que en fórem alumnes, Mn. Nicolau ens explicava que els vitralls eren obra de Gaudí. El llibre de J. F. Ràfols, “Gaudí 1852-1926”indica, dins d’un apartat titulat “Obres d’Antoni Gaudí, difícils, fins ara, de datar” que hi ha un “rosó i finestrals per a una capella de Vallgorguina”.
Quan vaig començar a escriure al setmanari L’Actualitat del Baix Montseny, anava fent uns petits articles sobre anècdotes històriques d’aquesta comarca. Així, el 18 de novembre de 2011 sortia publicat el text titulat “Gaudí a Vallgorguina” on em remetia a la informació apareguda al bloc d’Ana María Ferrín. Ferrín hi explicava, havent tingut accés a documentació de la família i a la seva memòria oral, que el fill de Can Pujades era Lluís Maria Valls, que havia anat a estudiar al seminari de Barcelona i que va acabar essent designat pel Papa Pius X com a visitador de tots els convents d’Espanya de les monges de Sant Josep. El que no se sap ben bé és com va fer amistat amb Gaudí, però l’arquitecte li hauria acabat fent uns vitralls per a la capella de la casa familiar.
Poc després de publicar l’article a L’Actualitat del Baix Montseny, vam estar en contacte amb els nous propietaris –o gerents- de l’espai. Ja no era una escola, sinó que s’havia convertit en un restaurant. Em van demanar a veure si hi havia manera de certificar l’autenticitat d’aquests vitralls. Aleshores vaig contactar amb l’historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, que ha escrit força sobre Gaudí, i em va dir que no veia clar que aquells vitralls fossin obra de Gaudí –avui m’ho ha tornat a repetir després d’haver-li tret el tema de nou- però, en tot cas, em remetia a la Càtedra Gaudí de l’UPC per assegurar-ho millor. Era el 12 de desembre del 2012 quan enviava un correu electrònic a l’esmentada càtedra i encara a hora d’ara no n’he rebut cap resposta.
Entendreu, doncs, que em faci certa gràcia el misteri i el secretisme al voltant d’una cosa que ja em van explicar quan tenia tretze anys.