El fet que una entitat compleixi 125 anys és, sens dubte, un motiu gran de celebració. Però si darrere d’aquest segle i quart hi ha, a més, constel·lacions d’agermanament, amistat, ciutat, cultura, estimació, música, país, sensibilitat… l’aniversari encara és molt més mereixedor de ser celebrat.

En això hem pensat en el moment d’iniciar aquest escrit dedicat a la coral El Progrés de Palamós perquè l’assoliment d’aquesta fita testimonia i dona fe de la projecció de tots aquests valors als quals ens estem referint.

La coral ha viscut un aniversari excepcional, que s’inicià el desembre del 2021 i es clogué el desembre de 2022. Uns mesos ben pròdigs en actes de tota mena: conferència inicial de Pere Baltà, editor, periodista i polític —“De Clavé al Cant Coral del país”—, concerts, actes diversos —pregó de la Festa Major— … i una cloenda excepcional tot coincidint amb el tradicional concert del dia de sant Esteve: 125 veus cantant alhora al Teatre la Gorga.

De llavors ençà, dos capítols més han coronat l’edifici de la commemoració: per un costat,  l’obtenció de la Creu de Sant Jordi, que l’entitat va rebre el passat mes de juliol; per l’altre, l’edició del llibre SOCIETAT CORAL EL PROGRÉS, 125 ANYS, l’autora del qual és Rosa M. Medir Huerta.

Aquest nou llibre, que naixerà aviat, ampliarà, amb la incorporació d’un capítol dedicat als últims 25 anys, el volum SOCIETAT CORAL EL PROGRÉS, CENT ANYS, que la mateixa autora elaborà amb motiu del centenari.

Cal destacar-ne, molt especialment, la col·laboració de la Diputació de Girona, la subvenció de la qual ha fet possible l’edició del volum, així com el suport de l’Ajuntament de Palamós —i d’altres institucions i persones— en relació amb temes d’assessorament i facilitació de fotografies, dades, informacions diverses…

L’aniversari s’ha clos, però El Progrés ha iniciat la nova etapa amb una empenta extraordinària. Els propers actes seran els següents: actuació a Sumacàrcer (País Valencià), participació en el concert del 50è aniversari de Veus de l’estany, de Banyoles, VI trobada de corals de Palamós, Concert de Nadal…

M’exalta el nou i m’enamora el vell diuen els versos del poeta J. V. Foix. Modernitat i tradició. La coral El Progrés sap trenar, amb entusiasme i traça, ambdues coses. Clàudia Soler n’és la directora i Maria Roviralta, la presidenta de l’actual junta. Les veus dels cantaires representen també les dels seus antecessors. Passat sòlid, present actiu, futur lluminós. Per molts anys!

Article anterior11 de Setembre: Esperança i Convicció
Article següentTot o res / millor o pitjor
David Pagès i Cassú (Sant Joan de Mollet, 1968) és llicenciat en filologia catalana per la UdG. Comparteix la tasca docent amb les de dinamitzador cultural i escriptor. Col·labora en diferents mitjans de comunicació. Compta amb diferents guardons, entre els quals els Premis Aina Moll i Marquès (2013), ADAC de Normalització Lingüística i Cultural (2021), Francesc Ferrer i Gironès (2021) i Rafael Sari (2021). Ha publicat, entre altres obres, Referents. 40 entrevistes a personalitats dels Països Catalans, Què t’ha ensenyat la vida? (202 veus), Bones llavors, Baules. Cartes generacionals i Fe arrelada. Garba d’articles i entrevistes (1997-2022).