Brussel.les, 10 de juny de 2014

Més de 150 Castellers de Vilafranca van aterrar a Bèlgica dijous, 5 de juny, amb el desig d’aprofitar al màxim llur participació a la històrica jornada castellera organitzada per Òmnium Cultural diumenge, 8 de juny, ‘Catalans Want to Vote’. Entre ells, nenes petites de 4, 6 i 7 anys, acròbates consagrades que aguantaren el ritme trepidant amb un professionalisme que molts adults envejarien.

El primer vespre els nostres millors ambaixadors ja es van estrenar a Gant, Flandes. L’endemà van fer periple a Brussel·les, amb exhibicions davant del Parlament Europeu i de la Comissió abans de crear imatges bellíssimes davant de l’Atomium. Onejaren senyeres i banderes europees.

Els Castellers de Vilafranca han mostrat l’estelada amb certa cautela per no ferir susceptibilitats belgues. El nostre missatge era de pura democràcia, que volem votar. No es tractava de posar-nos en contra els unionistes belgues.

L’Atomium s’aixeca en una esplanada que resta oberta al trànsit rodat a ambdós costats. Només encetar el primer castell, hi ha haver una petita topada entre dos cotxes per l’efecte badoc. Uns minuts més tard, un altre conductor bocabadat va impactar contra una rotonda i va punxar una roda, sortosament també a baixa velocitat.

Dissabte al matí vam acompanyar els Castellers de Vilafranca a Lieja, Valònia. Una altra actuació magistral i recepció posterior per part de les autoritats provincials al Palau dels Prínceps-Bisbes, heritatge mundial de la UNESCO com els propis Castells. A la ciutat més gran de Valònia la bandera que acompanyà la senyera fou la belga. Intel.ligència política.

Dissabte al vespre els castellers van degustar els típics musclos amb patates fregides al mític restaurant Chez Léon al cor de Brussel·les. Sopar amb ells fou tot un privilegi: quanta alegria, quina organització, sincronització perfecta i imperceptible, quant de talent i modèstia! Compartir taula amb els Castellers de Vilafranca és un antidepressiu natural.

I va arribar el matí de diumenge 8 de juny, el dia D, amb un sol esplèndid i les emocions a flor de pell. Un cop més, una portentosa exhibició castellera i la sensació d’estar vivint una jornada històrica. Fins i tot el Manneken Pis es va sumar a la festa i es va fer un més dels Verds.

L’actor Sergi López va llegir el Manifest d’Òmnium Cultural en francès, i la Grand’ Place, entre un mar d’estelades i turistes atònits, va esclatar en clams d’IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!!

No m’hauria imaginat mai que assistiria a un moment així. Guanyarem. Moltíssimes gràcies a Òmnium Cultural per la iniciativa, a la Presidenta del Casal Català de Brussel.les, Elvira Ballesta, per les crucials gestions, i sobretot, moltes mercès als Castellers de Vilafranca per haver possibilitat que fem història tots plegats.

Per cert, els castellers es van pagar llur propi viatge. I si la Generalitat l’hagués subvencionat, hauria estat una inversió rendibilíssima: publicitat internacional tan potent per la Marca Catalunya no es paga amb diners.