Ridícul i macarrònic discurs de Rita Barberá en el tret de sortida de les falles del 2015. En un intent d’adreçar-se en valencià a la multitud congregada a la Porta de Serrans, usà expressions com “deixei dehei passar” (en comptes de “deixeu passar”), “el fred del verano” (en comptes “d’el fred de l’hivern”), i “el caloret” (en comptes de “la caloreta”). Tampoc es pot obviar el “sin duda”, “tenim que”, “la llega… l’arribada”, “otra vez”… Tot plegat enmig d’un balbuceig que denotava la desorientació d’estar parlant en una llengua desconeguda.

No penso pas que Rita Barberá hauria de dimitir per això. Rita Barberá no hauria d’haver estat mai escollida alcaldessa de València si no sap parlar valencià, de la mateixa manera que és impensable que l’alcalde de Nova York o el de Londres no sàpiguen parlar anglès o que el d’Estocolm no sàpiga parlar suec. Només una societat colonitzada i terriblement provinciana pot inflingir-se tal menyspreu vers la pròpia identitat com per escollir representants polítics que desconeguin l’idioma autòcton.   

Un polític que es presenti a l’alcaldia de València sense saber valencià, no només no hauria de ser escollit, sinó que hauria de ser motiu de befa des del minut zero per tal absurditat. Barberá, nascuda a València i amb orígens valencians i catalans –l’avi matern procedia de Reus- no té ni tan sols l’excusa de l’origen. Quan Montilla parlava un català molt precari –que va anar millorant amb el temps- molts el justificaven per tal de protegir-lo d’una pretesa xenofòbia, cosa absurda.

Anne Hidalgo, nascuda a Cadis i alcaldessa de París, no parla el francès amb el ‘seseo’ de la seva ciutat d’origen, ni molt menys diu “sin duda” quan parla la llengua dels seus representats. Manuel Valls, primer ministre francès nascut a Barcelona, no deixa anar expressions en català a les rodes de premsa. A la tribu, per contra, se li pot parlar en l’idioma de la metròpoli o destrossar la seva llengua dient quatre paraules mal dites, que encara gràcies que han fet el gest. Per “caloret” el que fa a Guinea Equatorial.