Le Bouchon és un petit restaurant que forma part del l’hotel Mercer —5 estrelles—, instal·lat al barri gòtic de Barcelona. Aquesta cadena d’hotels es caracteritza per ubicar els seus edificis en zones històriques de les ciutats i així ens trobem un hotel de categoria en una zona d’interès cultural. És una idea fantàstica sobretot per atraure el turisme estranger. El restaurant està dirigit pel mític xef Jean Luc Figueras, que després d’haver passat pel Mandarin —just a la planta de sota de la Carme Ruscalleda— i pel 7 Portes per fer d’assessor, ara escull un hotel per ser-ne el cuiner oficial. Hi ha, a banda d’aquest bistrot, el restaurant que porta el seu nom i que se suposa que és el gran restaurant. Le Bouchon conserva les característiques del gòtic, doncs l’estructura de l’edifici s’aixeca a sobre de la muralla romana i tot el que hi ha és pedra, molt ben posada. La porta d’entrada és senyorial, gegant, i darrere trenca l’estil una porta de vidre moderna on hi ha apuntat el tarannà del restaurant: tapes, aperitius, patillos, etc. Les taules són robustes, com de menjador de casa, i el sostre altíssim. Alguns dels noms dels plats figuren en peces de fusta a la paret. L’ambient és acollidor i el servei molt servicial. Efectivament ens trobem en un hotel de luxe i l’interès durant l’àpat per saber si la cosa va bé és constant. Aquí hi ha tapes i platillos, platets per tastar i per jugar entre la cuina clàssica i la moderna, transformant plats com les patates braves, que són esfèriques i duen a dins un puré finíssim. Salsa a banda, no és brava però és bona. També hi ha les croquetes de pernil, amb un arrebossat gruixut i ferm, que aguanta el conjunt de la croqueta sense que es trenqui i tingui aquella debilitat que de vegades tenen les croquetes. Per dins són una beixamel densa i gustos, i el talls de pernil sense manies, que es noti. Les aletes de pollastre recobertes d’una salsa un punt picant i acompanyades d’unes patates fregides que humilien la resta de patates que es fan dir fregides. Però el plat que m’acaba de convèncer de la qualitat d’aquest cuiner és la quiche Lorraine, tan fina com una coca, tan suau, tan exacta. Reivindicar la cuina tradicional i fer que de nou la cuina francesa prengui l’orgull que tingué fa molt de temps. Le Bouchon és un restaurant per fer-hi platets amb dignitat, per tastar tapes que no enganyen i que sempre anteposen la qualitat a cap altre afer. Tenim un hotel de 5 estrelles i un restaurant que per molt pocs diners pot fer-nos sentir dins d’aquest paradís.

Le Bouchon, hotel Mercer

93 310 74 80

Preu mig sense vi: 20€

Menú diari migdia: 14€