elaboració pròpia a partir de les dades publicades per les enquestes.

Vox experimenta un augment considerable d’escons a costa de Ciudadanos que s’enfosa cada cop més. El PSOE s’estanca al voltant del mateix resultat, el PP millora notablement i UP aguanta bé la poca repercussió que provoca Más Pais. A Catalunya, ERC consolida la primera plaça seguida del PSC, la CUP pot irrompre amb força a costa dels escons de JxCat i ERC.

Dilluns passat va ser el darrer dia per publicar enquestes, ja que la legislació electoral prohibeix la publicació d’aquestes els darrers cinc dies de campanya. Aquest dia molts de mitjans de comunicació van incorporar a les seves pàgines els darrers pronòstics de repartiment d’escons fets per diferents empreses demoscòpiques. A més, cal afegir les dades del CIS preelectoral de la setmana passada que té una mostra de més de 17.000 enquestes i acostuma a tenir molt impacte mediàtic però també polèmic. Aquests darrers dies, malgrat que no es poden fer públiques noves enquestes, si es continuen fent sondejos i trackings electorals que ajuden a veure les tendències d’aquesta última setmana de campanya. Així doncs, quan falten dos dies per les eleccions, així està la situació per cada partit segons les darreres dades públiques de les enquestes.

Elaboració pròpia a partir de les dades publicades per les enquestes.
PSOE

Continua com a partit guanyador però amb un resultat molt similar al del 28A segons totes les enquestes excepte el CIS, que li atorga entre el seu màxim resultat situat entre el 133 i 150 escons. La resta el situa entre els 120 i 125 parlamentaris sense que es produeixi molt moviment, El Mundo (Sigma Dos) és el que li assigna menys amb 119 escons, quatre menys que a l’abril.

PP

Confirma la seva remuntada electoral, encara que cap enquesta li dóna el número màgic de 100 escons. La majoria els situa entre els 85 i 95 escons, excepte el CIS que el rebaixa a un mínim de 74-81. El Mundo (Sigma Dos) és el més optimista amb els populars i els situa molt a prop del centenar, amb 97 diputats en el seu supòsit màxim.

Ciudadanos 

És el gran derrotat de la repetició electoral, perdent una gran quantitat d’escons situant-se entre els 13 i 19. Un altre cop, és l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques la que es desmarca i els situa a molta distància de les altres entre els 27 i 35 escons. L’enquesta de El Periódico (GESOP) els hi dóna un mínim de 13 diputats, arribant a ser la sexta força política del Congrés per sota d’UP, Vox i ERC.

Unidas Podemos

Unidas Podemos i les seves confluències resisteixen la previsible baixada d’escons que els hi donaven i els situen al voltant dels 35-40 escons. Aquest cop és l’enquesta de l’ABC (GAD 3) la que li dóna menys (28) i la del CIS la que els eleva fins al seu màxim (45).

Vox

Seria el gran beneficiat de la repetició electoral a l’augmentar els escons considerablement en tots els sondejos excepte pel CIS. El GESOP li dóna fins a un màxim de 53 escons i el CIS el rebaixa al mínim de 14. La majoria de la resta d’empreses demoscòpiques el situa al voltant dels 40-50 escons convertint-se en la tercera força del Congrés dels Diputats.

Más Pais

S’ha desinflat a la majoria d’enquestes i els seus resultats electorals suposarien un fracàs per a la formació d’Errejón que calculava més de 15 escons. Les dades de totes les enquestes són molt similars i indiquen que podria sumar entre 2 i 5 escons, sense que cap projecció indiqui un resultat diferent.

Catalunya: la CUP irromp restant a ERC i a JxCat, el PSC segon i Errejón no entra.
A ERC la situen amb uns resultats força similars entre els 13 i 18 escons, essent el CIS la més optimista i Sigma Dos la menys. Per altra banda, JxCat obtindria entre 4 i 6 diputats segons totes les cases demoscòpiques excepte per El País (40dB) que li donen fins a 8 escons, un escó més que el 28A. Aquests canvis produïts a l’espai independentista s’expliquen bàsicament per la CUP, recordem que és el primer cop que es presenten a unes eleccions generals. El seu rang d’escons va des d’un mínim d’un pel CIS fins a un màxim de 5 pel GESOP, això vol dir que poden obtenir representació a les 4 províncies catalanes. Els seus escons es resten bàsicament d’ERC i JxCat, explicant així la baixada que podrien patir els altres dos partits independentistes. El PSC continuaria sent segon amb 11-15 parlamentaris, els comuns es situarien a la tercera plaça amb 6-8 escons. Ciutadans podria baixar fins a 1 escó segons el GESOP, el CIS li dóna 2. Finalment, PP i VOX obtindrien entre 1 i 2 escons cadascun explicats per la baixada dels de Rivera.
Ball d’escons a les Balears i limitat “efecte Errejón” al País Valencià
A les Balears els canvis són limitats pel fet que només tenen assignats 8 diputats. Segons el CIS, la meitat anirien el PSOE i els altres quatre es repartirien entre PP, Cs, UP i Vox (un cadascun). Más Pais i Més Esquerra (coalició de Més i ERC) es quedarien lluny d’obtenir representació. El darrer escó en joc es situa entre Vox i UP. Per altra banda, l’enquesta de l’IBES (Instituto Balear de Estudios Sociales) dibuixa un escenari molt diferent atorgant al PP 2 escons (un més que el 28A), el qual el podria perdre el PSOE (3), UP(2) o Cs(1).
Al País Valencià es repliquen les mateixes tendències estatals: segons el CIS el PSOE obtindria entre 10 i 12 escons, seguit del PP (7-8) i UP (4-6). Més Compromís (coalició d’Errejón amb Compromís) només obtindria un o dos parlamentaris per València, Cs (4) i VOX (2-3). Segons SyM Consulting, el PSOE i PP empatarien al voltant dels 9-10 escons, seguits d’UP (3-6), VOX (4) i Cs (3). Més Compromís es quedaria amb 2 diputats.

Nota metodològica: totes les dades estan extretes de les següents enquestes: CIS, GAD 3, Sigma Dos, 40 dB i GESOP. El CIS va realitzar el treball de camp abans de la publicació de la sentència del Procés i l’exhumació de Franco, les altres són posteriors. Per mesurar la distribució d’escons a cada districte, a més del CIS, s’ha fet servir el GESOP per a Catalunya, l’IBES per a Balears i SyM Consulting per al País Valencià.