Aquests dies als mitjans de comunicació s’ha parlat força del sistema d’avisos als mòbils, ja que la Comunitat Valenciana va fer un avís a la població quan ja era massa tard i la consellera responsable va declarar no conèixer l’existència d’aquesta eina fins al fatídic dia, per això m’ha semblat oportú fer-ne cinc cèntims.

Aquest tipus d’avís per a les grans emergències basat en el sistema Cell Broadcast ja existia al continent americà des de fa molts anys, a Europa vàrem haver d’esperar l’aplicació de la directiva Europea 2018/1972 que obligava tots els països membres a disposar d’aquest sistema a partir del 2 de juny de 2022.

Aquest sistema ens va ser facilitat per l’estat espanyol a totes les comunitats autònomes el mes de febrer del 2023, no cal dir que amb algunes mancances o millores tecnològiques pendents de resoldre i que des de la protecció civil de Catalunya hem anat traslladant als responsables de la Protecció Civil de l’estat espanyol, i no perquè nosaltres siguem uns perepunyetes, sinó perquè la protecció civil catalana és la que l’ha fet servir més vegades, i per això tenim una clara consciència i coneixement de l’ús de l’eina i de quines millores cal implementar.

Aquests avisos només els enviem en cas de perill greu per a la població o per simulacres de la mateixa eina per familiaritzar la població i agafar experiència els tècnics i tècniques de protecció civil, o per simulacres que puguin espantar o confondre la ciutadania com són les proves de sirenes de risc químic. Concretament, avui dia portem 64 alertes enviades des de febrer de 2023 a llocs concrets del territori, 30 durant el 2023 i 34 aquest 2024. Aquestes han estat utilitzades un 65,6% de vegades per alertes o emergències dels plans d’emergències INFOCAT, INUNCAT PLASEQTA i PLASEQCAT i un 34,4% de vegades per simulacres amb la finalitat de familiaritzar la població amb la mateixa eina o per les proves de sirenes de risc químic que es fan cada any.

És important saber que en el cas d’un accident químic primer sempre faríem sonar les sirenes perquè és molt més ràpid, i després enviaríem l’avís al mòbil amb la informació i recomanacions o restriccions, però si es tracta de les proves de sirenes ho fem al revés, primer enviem l’avís al mòbil advertint que sonaran les sirenes de risc químic i que es tracta d’una prova o simulacre i després fem sonar les sirenes, això evita que la població que viu en les zones de risc químic s’espanti quan es fan aquestes proves i truqui al 112, però al mateix temps se sensibilitza a la població en aquest perill i les mesures d’avís existents.

Al text que s’envia als mòbils s’ha de dir el lloc d’afectació, el motiu i la recomanació o restricció per garantir l’autoprotecció de la població, o que quedi molt clar quan es tracta d’un simulacre. Tot això en un espai limitat de 630 caràcters i que es fa en català-castellà, català-anglès i també en aranès-anglès si és a la Vall d’Aran, per tant, i si malgrat haver rebut l’avís al mòbil voleu més informació sobre el succés, haureu de consultar-ho a les xarxes socials o els canals de comunicació habituals com premsa o ràdio, on sempre continuarem informant degudament de l’emergència en curs.

Aquests avisos només arriben als telèfons intel·ligents, o sigui telèfons amb sistema Android o iOS i que tinguin cobertura de la seva companyia, tots els terminals venen configurats de fàbrica per a la recepció de les alertes i en cap cas es poden apagar a voluntat, només es poden programar les Prealertes que és un desenvolupament de l’eina que ha fet l’estat espanyol fa molts pocs mesos, i que a Catalunya no hem utilitzat.

Quan es llancen les alertes cal determinar la durada de l’emissió, però l’usuari només el rebrà una vegada al seu terminal, i si aneu en mobilitat i entreu a la zona de cobertura de l’antena de telefonia quan està emetent l’avís, també el rebreu.

Nosaltres no sabem quins terminals han rebut l’avís, ni tampoc perquè alguns no l’han rebut, per això és important saber que per rebre bé les alertes, cal: – un terminal amb cobertura de la seva companyia SIM, -tecnologia 4G i 5G, – disposar d’un terminal amb tecnologia Android 9 o superior i els iOS 15.6 o superior. Malgrat aquestes característiques pròpies del terminal, si des de protecció civil programem una alerta de poca durada en una zona molt poblada, podria donar-se el cas que l’antena  trigués més a enviar el missatge a tots els terminals que el temps de programació de l’alarma, i per tant no acabaria llançant l’alerta a tots els terminals connectats, i si programem un temps molt llarg de difusió, podria ser que es continuessin enviant les alertes d’inici quan el succés ja ha finalitzat, ja que no es poden aturar les alarmes un cop enviades.

Som conscients que hi ha persones que tenen alta sensibilitat als sorolls forts, i aquest sistema emet un soroll molt fort que no és modulable ni es pot desactivar per part de l’usuari precisament perquè està pensat per tal d’advertir a la població d’un risc imminent i greu, per això cal ser molt curosos amb el seu ús deixant-lo només per aquesta finalitat. També sabem que si atures ràpidament el so clicant sobre la pantalla el missatge desapareix, i si no heu tingut temps de llegir-lo, sempre podeu recuperar-lo en els sistemes Android anant a ajustament, seguretat i emergències i avisos d’emergència sense fil, i pels iOS cal anar al Centre de Notificacions, malgrat que només estan disponibles 7 dies.

Evidentment, si encara teniu dubtes del sistema podeu anar al web de la Generalitat al Departament d’Interior i Seguretat Pública o a la pàgina Public Warning System del Ministeri de l’Interior on trobareu molta més informació.

Per acabar, només us volia recordar que disposar de la informació sobre les emergències o els perills és un dret que tenim tots els ciutadans i que està regulat per la Llei de Protecció Civil, i que com a ciutadans tenim el deure de l’autoprotecció, per tant, els de protecció civil sempre treballarem per facilitar-vos la millor prevenció i informació de què disposem.