Diuen que més val tard que mai, però el cert és que el documental Monarquia o República emès per TV3 es va emetre després de quatre modificacions. Per quins filtres ha hagut de passat? Què s’ha silenciat en aquest canvi d’orientació, i quines diferències hi ha hagut respecte el primer? No ens ho ha aclarit la Montse Armengou, codirectora junt amb Ricard Belis, a l’entrevista que li han fet aquest matí a Catalunya Ràdio.

No sabem si aquesta orientació ha estat tan radical que el documental que, a priori, havia d’aixecar tanta polseguera, es va quedar en el no-res. Un plantejament poc agosarat que es va quedar limitat a algunes suposicions i que, més que obrir un debat, va ser un flashback enriquit amb fons documental de les activitats reials.

No obstant això, del document emès ahir cal destacar dos dels testimonis d’allò més captivadors: d’una banda, el socialista i amic del rei Gregorio Peces-Barba, que, a la pregunta que la Constitució actual no ha estat votada per una àmplia majoria d’espanyols, va contestar “Haber nacido antes”. I de l’altra, un sempre clar Iñaki Anagasti, que es va sorprendre perquè era el primer cop que una televisió pública li plantejava aquesta pregunta.

En aquest sentit, és positiu que des del mitjans públics es convidi a aquesta reflexió, encara que s’hauria agraït que s’hagués fet des de fa temps, i no ara, quan la casa reial està immersa en el qüestionament públic. Els mitjans de comunicació, fins ara, han estat un tabú amb aquest aspecte, inclosa la pròpia TV3. Quan des del documental es diu que el tema no està al carrer i que la gent no s’ho qüestiona, és perquè mediàticament mai s’ha plantejat. Silenci. Una cosa és fer paròdies de la casa reial, però l’altra, qüestionar-se la vigència d’aquesta institució.

Píndoles

Milionaris. La Sexta va estrenar ahir sense èxit la nova versió del 50×15-Quién quiere ser millonario, Emesa en el seu dia per Tele 5 i Antena 3. El concurs ha sofert un canvi radical, i ara sembla directament el joc de les cadires, ja que els participants poden passar el torn. La tensió marca de la casa del concurs ha desaparegut. L’aportació de Núria Roca al format és força pobra. Es troba a faltar Carlos Sobera.

Adéu a la publicitat. Catalunya Ràdio veurà reduïda progressivament la seva publicitat. Quina repercussió tindrà això en el devenir de l’emissora? En un context estrictamente català, caldria pensar si reduir la publicitat no serà perjudicial pels continguts de l’emissora.

Oui. Tot i que ja se sabia, Sarkozy va confirmar la seva reelecció al plató de Le Journal de 20 heures de la privada francesa TF1. Utilitzar-se dels mitjans per generar expectatives és del tot lícit, però un president que opta a la reelecció hauria de fer-ho allunyat dels platós.