Acompanyats per uns bons licors, pel fum dels cigars i pel salabrós aire provinent del Mediterrani, ens trobàvem els amics de sempre deliberant sobre qüestions transcendentals, sobre la frenètica actualitat política catalana. Xerràvem i rèiem, bevíem i esperàvem mentre les al·lotes del grup preparaven maternalment un gustós sopar. Podia ser una nit que durés anys, tot estava sortint magistralment. Tanmateix, la conversa amagava complicats reptes que el present ens ha imposat tràgicament a Catalunya: conservem menys d’un 40% de parlants habituals de català i, per afegitó, tenim també una de les natalitats més baixes d’Europa, possiblement per darrera de l’Estat Monàstic Autònom del Mont Athos. En definitiva, anem mancats de parts i de parlants.

Fou llavors, de fet, després d’un llarg glop, quan trobàrem la solució als dos problemes. Decidírem que havíem de crear una aplicació de nom Blablacarn. El funcionament del programa seria senzill. Com bé sabeu, ja existeixen apps que porten el nom de Tinder, Badoo, Meetic, Happn, eDarling o MiuMeet per anar al llit amb altra gent; ara bé, en el nostre projecte tot serà exclusivament per catalanoparlants. Crearem el millor mètode per practicar la llengua en l’accepció més àmplia de la paraula. Augmentarem els parlants de català i ajudarem al relleu generacional.

Quan algun usuari de Blablacarn escrigui incorrectament, el mateix programa li impedirà enviar el missatge. Quan escrigui un barbarisme, el programa li mostrarà una icona picant-li l’ullet mentre li deixa anar –amb un animat missatge de veu– si ha pensat de substituir el mot que vol emprar per d’altres de més tradicionals. Finalment, anant a l’apartat d’imatge, el logotip podria ser la silueta del Carall Trempat de Montserrat. Creiem fermament que el cost de l’aplicació serà gratuit gràcies a una necessària subvenció de la Generalitat car, posats a subvencionar, millor pagar per conquerir el món digital.