Avui, per alguns s’acaben les vacances, per altres demà comencen i així va succeint el temps durant l’estiu per als que poden fer vacances, cal tenir-ho present. Aquesta nit i la de demà, diuen els experts meteoròlegs, que seran molt caloroses i pel sembla això va de debò. Abans de posar-me a escriure aquestes lletres he estat una estona prenent la fresca i contemplava, com tot el passat cap de setmana, com no paren de roncar, en ple camp, els avions que fan cua per aterrar a l’aeroport del Prat. Quan sembla que perds el rastre d’un ja n’apareix un altre i tornem-hi. No m’estranya que estiguem batent tots els rècords de turisme. Fins i tot, des de les nits de Llerona en podria donar fe. Sembla que al món tot va creixent. Juntament amb l’augment del turisme, en aquesta època de l’any creixen les persones que emprenen l’arriscada aventura de travessar el Mediterrani en vaixells mal forjats per aconseguir arribar a les costes europees on esperen trobar una vida millor. Aquests dies no se’n parla gaire d’aquestes persones que ho són tant com nosaltres. L’última de que tinc notícia és d’una “patera” que ha arribat a la misteriosa illa de Cabrera, a les Balears. D’allí se’ls han tret de sobre de seguida no fos cas que expliquessin el que hi ha per allí. Allò està més ben controlat que “Perejil”. A Cabrera hi ha desembarcat gent indefensa, malnodrida i amb una il·lusió que els durarà poc. Tot just identificats, ha començat el procés de repatriació exprés. Així d’hospitalari actua l’Estat espanyol amb els que han de fugir de casa seva per llastimoses raons que tots coneixem. No actua de la mateixa manera amb els turistes borratxos i drogats que pertorben la tranquil·litat de propis i estranys a Lloret, Salou, Palma o Benidorm amb excessos intolerables. Europa, la nostra (meva) admirada Europa no és que ho faci molt millor. Entre tots estan tramant com poden deslegitimar els vaixells de les ONGs que fan mans i mànigues per salvar les vides d’aquelles persones. Vergonya per als que encara ens en queda una mica!

Com us deia, he estat contemplant el cel aquestes darreres nits i sentint com sento ara els espetecs dels focs artificial de les festes majors del pobles veïns. La lluna també està en quart creixent. Avui m’ha semblat que ja depassava una mica la seva meitat i seguirà creixent fins la propera lluna plena en que els fugitius de les calamitats se sentiran més acompanyats per la seva llum. Tan de bo aquesta llum pogués fotografiar els caps mafiosos que arruïnen els emigrants enganyats per falses promeses i que, en gran part, els durant a la mort en el Mare Nostrum o en un camió sense aire per respirar. Crec que Europa no és solidària ni amb els seus estats membres, com ara Grècia o Itàlia i molt menys, juntament amb EEUU i altres potències, amb països com Jordània o el Líban que estan ofegats per acollir palestins, sirians, iraquians, iemenís, etíops, gambians, camerunesos o afganesos. Amèrica ens va tractar millor a nosaltres en les èpoques de l’emigració catalana, gallega, basca o castellana, encara que els castellans i extremenys tenien per allà alguns deutes pendents.

Ens fan creure, polítics, banquers, senyors del cigar i mitjans de comunicació que l’economia millora, que disminueix l’atur. Potser, l’economia millora segons per a quí, ja ho sabem. La millora de l’ocupació serà creïble quan a l’octubre les tasses de l’estiu es mantinguin i en uns nivells salarials dignes. Les manifestacions públiques que es fan sobre aquesta qüestió haurien de passar per la màquina de la veritat o pel filtre de l’ètica. La mentida i el desvergonyiment és tan elevat que els seus propagadors, o són uns mentiders o uns incompetents, que masses n’hi ha juntament amb els corruptes.

M’agradaria, però avui no em puc escapar tampoc de constatar el creixement de la tensió política entre Catalunya i l’Estat. Era de preveure i estan previstes moltes més coses. Molts polítics, jutges i guàrdia civils no podran fer les vacances com sempre. Tots estan advertits, els d’ací i els d’allà. “No marxeu a més de dues hores de distància”. Estic segur de que els que hauran de fer guàrdia la primera quinzena, per revenja, muntaran algun sidral per amargar les vacances als qui esperaven poder fer-ne quinze dies, al menys. El Rajoy, però, tranquil. La seva esclava Soraya s’encarregarà de les relacions amb el Constitucional i allí ja saben el que han de fer. Són de l’escola franquista.

Heu vist com només presentar (donar entrada) de la modificació del reglament de tramitació de lleis per urgència (com ha fet quan li ha convingut el Congrés de Madrid i els parlaments d’altres comunitats autònomes), han corregut TOTS al provecte i desacreditat TC a presentar-hi recursos i denúncies per impedir la seva tramitació. El TC les ha acceptat a tràmit, com era d’esperar. M’han cridat l’atenció les nenes de Cs i PP que semblava que les haguessin clonat amb l’ADN de l’Arrimadas. Totes satisfetes elles perquè demà se’n aniran de vacances a les Bahames, Sechelles o Bora-Bora. Cal reconèixer que, la Soraya, amb el llavi torçat per la mala llet que porta al damunt, s’ocuparà de tot.

Tranquils conciutadans que si no es creguessin l’1-O no farien tantes “artimanyes” político-judicials i d’altres que fan pudor de clavegueres.

I l’art de la Sixena. Què passarà? Estic intrigat… Crec que els Mossos d’Esquadra i la intervenció internacional serà la clau d’això i d’allò.