Durant els mesos forts de la pandèmia, els problemes greus de parella potser van augmentar però les incomoditats del dia a dia, aquelles coses que ens fan enfadar, van quedar aparcades. És com si el cervell detectés que hi ha coses importants i coses urgents i, en determinats moments, la sexualitat en parella no és la prioritat.
Ara comença a ser una altra època, no perquè la pandèmia hagi marxat sinó per la increïble capacitat de l’ésser humà d’adaptar-se.
Ens adaptem, però estem farts i aquest estat de “no sé ben bé què” també afecta més a la sexualitat de la parella quan un dels dos reclama i l’altre que no té ganes.
Com augmentar el desig sexual? Això ho deixo per un altre article, avui parlaré d’aquelles coses que les persones fem i que aconsegueixen que passi el contrari del que volem.
Cal dir, però, que per activar el desig sexual s’han de trobar estímuls eròtics. Per algunes persones és molt senzill només cal la imatge d’unes sabates de taló, una boca amb pintallavis o unes mitges. Altres prefereixen la imaginació i hi ha qui s’estimula amb bones converses i carícies sinceres.
Els estímuls eròtics són molt variats, hi ha tants estímuls eròtics com persones i, el més important, molta gent, especialment si estan vivint en parella de llarga durada, aquests estímuls tenen molt a veure amb l’estat d’ànim.
De la mateixa manera que hi ha estímuls eròtics, hi ha molts estímuls antieròtics. Els estímuls antieròtics són aquells que disminueixen el desig sexual. Tots saben que en moments d’angoixa o de por difícilment hi ha ganes d’intimitat sexual, però hi ha un tipus d’estímul antieròtic que, moltíssimes parelles fan servir amb (bona) intensió i mai, absolutament mai funciona, és més, gairebé sempre, empitjorarà el problema: es diu pressionar.
Pressionar, en aquest cas, és el contrari de seduir: “Si ens sedueixen augmentem el desig, si ens pressionen el desig disminueix o desapareix”
La pressió és subtil i, moltes vegades, la persona pressionada ni se n’adona, és més, creu que té un problema.
Per posar alguns exemples d’estímuls antieròtics: imagina que la teva parella té desig sexual i tu no tant. Si et diu coses com: “És que no és normal que no tinguis ganes de tenir relacions” “Si no fas alguna cosa, jo hauré de buscar una alternativa” “Quan t’hi poses bé que t’agrada. Esforça’t” “Si tu no arregles el tema del sexe, anirem malament” “Si tu no tens desig sexual tens un problema que has d’arreglar” “Si no tens ganes de sexe, és que no t’agrado” “, etc.”
Si t’han dit frases similars, has rebut estímuls antieròtics.