Per fi sembla que alguna cosa es mou a França. Portem sis anys de crisi governats per una política monetària insultant, conduïda per una doctrina alemana hereva de la més autoritària genètica .
No es pot tenir un Banc Central Europeu que no tingui capacitat de devaluar. Una munió de economistes i premis Nobel americans ho van estar dient al començament de la crisi i ens han deixat ja per inútils. Sis anys després de la caiguda de l’economia en zona euro, el deute de l’Estat espanyol ha passat de 350.000 a 1.000.000 milions d’euros. S’ha multiplicat per tres. El salvatge esforç de competitivitat salarial ha acabat allargant jubilacions i deixant la meitat dels joves sense feina i un 25% de la població aturada sense cap expectativa de futur. La minça recuperació és provisional. Tenim els bancs a la UVI, amb morositats estratosfèriques i un munt de deutes pendents. Els diners injectats no arriben a l’economia per falta de confiança i només serveixen per autoenganyar als homes de negra que es miren balanços encara avui ficticis. L’economia real malviu, exporta poquíssim fora zona euro i assisteix amb el cor encongit a la consolidació dels productors asiàtics en els mercats europeus.
Quan fa uns dies el ministre d’economia francès demanava la devaluació de l’euro, vaig veure per fi una espurna d’esperança i sentit comú. Tot plegat ha acabat en una dimissió en bloc del govern francès, que no està disposat a seguir combregant amb les rodes del gegant molí alemany.
Portem ja prop de sis anys de despropòsit monetari. Quants governs més hauran de dimitir perquè el totpoderós gegant alemany comenci a veure la magnitud de la seva tossuderia i devaluï d’una vegada? O quants anys han de passar perquè els europeus del sud retrobin el lideratge d’algun dels seus campions (França?) per acabar amb aquest malson?
Una dimissió és un primer avis. Ara volem lideratges europeus per combatre el de l’alemanya merkeliana. Però ràpid, que ja hem perdut sis anys.