Aquest diumenge 25 de maig hi ha eleccions al Parlament Europeu. Es palpa al carrer que aquests comicis no desperten excessives passions als ciutadans: el centre de decisions ens queda massa lluny i, sovint, no se’ns informa massa de la seva tasca. Malgrat tot, és important que el votant catalanista es mobilitzi i, quan diem ‘catalanista’, ho fem a la manera d’Eugeni Xammar, que deia que “és catalanista el que posa, per damunt de tot, la llibertat de Catalunya”

Descartat el vot que defensa la CUP per a aquestes europees, que és el de Bildu-BNG que res té a veure amb els interessos de Catalunya, ens queden tres maneres de mobilitzar-nos. D’una banda, podem votar ERC, amb Josep Maria Terricabras al capdavant de la candidatura i així portar a Europa un filòsof, un savi que domina diversos idiomes i que és conegut a nivell internacional, entre d’altres coses, per la seva participació en el PEN Club Internacional.

El nostre vot també pot ser per Ramon Tremosa, l’economista representant de CiU que és un eurodiputat hiperactiu i respectat a la cambra europea per la seva capacitat i compromís amb la feina. El problema de la candidatura de CiU és el paper que hi jugarà Unió. Tremosa s’ha compromès a la unitat de vot dels diputats de CiU al Parlament Europeu, però s’ha de veure si Gambús serà fidel als seus votants o a Duran i al PP europeu. Per contra, el cap del grup liberal en el qual s’enquadra CDC, Guy Verhofstadt, ja ha donat suport al dret a decidir dels catalans.

Finalment, l’altra opció és la de ICV i el jove Ernest Urtasun. La mala notícia és que per a aquestes europees hem perdut a l’eficientíssim Raül Romeva, compromès amb la causa catalana. Està per veure el paper que farà Urtasun, però el que sí sabem és que un vot a ICV és també un vot a Ska Keller, candidata dels Verds europeus que ja ha manifestat que si fos presidenta de la Comissió obriria les portes de la UE a una Catalunya independent.

Així, doncs, n’hi ha per triar i remenar, i és molt important que no ens quedem a casa perquè s’escolti el nostre clam a Europa.