L’ús d’internet ha acabat generant el seu propi argot. Els usuaris habituals de fòrums d’opinió utilitzen el mot “troll” per descriure un altre usuari que intervé com a agent provocador, cercant sembrar discòrdia entre la resta d’usuaris. Aquest mot es pren del personatge de la cultura popular nòrdica que en diverses llegendes es dedica a provocar la mainada per tal que facin entremaliadures. El terme “troll” ha acabat derivant en un verb: “trolling”, és a dir, fer l’acció de “troll”.
Duran i Lleida porta temps dedicant-se al “trolling” dins del procés sobiranista i dins de la federació de Convergència i Unió. Que si vaig a la manifestació de la Diada però sense ser independentista, que si cal canviar el lema de la Via Catalana, que si ERC no sé què, que si ara escric una carta al meu collons de blog, que si ara tanco el blog perquè La Vanguardia em fa arribar gratuïtament a tots els trens de Catalunya.
La darrera pensada digna del millor “troll” és això que n’ha dit Tercera Via, que ningú sap exactament què és però tothom es pot suposar que és la via rectal, és a dir, que ens segueixin donant pel sac, però en comptes de rectal n’hi direm tercera. No es tracta d’altra cosa que sembrar discòrdia i confusió entre l’opinió pública catalana. Duran està en una bona posició per desenvolupar les seves tasques de “troll”: ben col·locat dins de la federació que hauria de liderar el procés i bressolat per les elits extractives catalanes.
I és que aquesta és la clau de la qüestió. Les elits extractives, que han trobat en Duran el millor representant per fer la política de “La escopeta nacional”. Recordem que el film gira entorn d’una cacera pagada per un empresari català per tal de poder fer amistat amb el Ministre d’Indústria de torn i poder imposar per llei la utilització del porter automàtic, del qual ell n’és fabricant. La diferència, però, és que Jaime Canivell paga de la seva butxaca la cacera mentre que a Duran i a les elits extractives els paguem la festa entre tots. Es tracta de seguir lligats a Espanya perquè siguin una minoria minúscula els que es puguin seguir beneficiant de la nostra submissió.
Als fòrums d’internet quan algú, inconscientment, segueix la veta al provocador de la xarxa, els altres usuaris li solen recomanar “don’t feed the troll” o, el que és el mateix, “no alimentis el troll”. Els “trolls” es desinflen si se’ls ignora, per tant, cal seguir endavant amb el camí traçat, tot recordant que aquests detractors de l’independentisme, que ara són tan imaginatius (federalisme, confederalisme, catalanitzar Espanya), només proposen perquè nosaltres estem avançant. Sinó no haurien mogut ni un dit.