El passat dijous 18 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Filosofia, celebració que té lloc des de l’any 2002 a instàncies de la UNESCO.
Aquesta declaració pretén fer accessible la filosofia a tothom, des d’experts fins al públic en general, amb la finalitat darrera de promoure el pensament crític i el debat racional. Aquest any 2010 tindrà lloc una trobada a París sobre l’acostament entre cultures i se’n faran celebracions a més de 80 païssos amb reunions i simposiums de tota mena.
La UNESCO desenvolupa un paper important en la defensa i promoció de la cultura dins el sistema de les Nacions Unides, per la seva experiència i reconeixement internacional. D’altra banda, la diversitat cultural és un fenòmen que forma part de la realitat de la vida, que s’ha de saber gestionar des de concepcions globals i amb respecte a les particularitats de cada cultura i de cada país.
La celebració d’aquesta efemèride té un significat destacat avui, quan es posa en dubte des d’alguns sectors que la reflexió filosòfica tingui un pes rellevant en els currículums educatius. La defensa de les humanitats passa per tornar a posar en valor el pensament crític i la reflexió metòdica al servei d’una concepció transcendent i no banal de l’ésser humà. Un home plenament racional que ha de saber administrar també el sentit del misteri, per tal de donar sentit i respostes plenes als interrogants de la seva existència.