El Nàstic de Tarragona, un dels equips que sortiria perjudicat per la Segona B Pro.

Un dels debats que hi ha sobre la taula ara mateix és què cal fer amb la Segona B. La Real Federación Española de Fútbol (RFEF) va emetre un comunicat la setmana passada en què expressava les seves intencions pel futbol no professional de cara al final de temporada. L’organisme optava, en aquest text, per donar per acabades Segona B i Tercera sense descensos, i amb play-off amb eliminatòries a partit únic.

Un cop el debat ha estat encetat, tots els clubs han volgut dir-hi la seva per defensar els seus interessos, com és lícit. Una de les propostes, i que sembla que cada vegada agafa més força, és la de reestructuració de les categories no professionals. Així, d’un dia per l’altre i sense previ avís. Els mitjans de comunicació han informat aquests dies d’un comunicat signat per més d’una trentena d’equips de Segona B que demanen crear una divisió nova entre Segona A i la categoria de bronze, que es diria Segona B Pro. Pretenen, segons diuen, professionalitzar la tercera lliga del futbol espanyol, en la qual no hi hauria tants equips. Els que baixin de Segona A, els que no superin el play-off i els classificats entre la cinquena i la desena posició (ambdues incloses) dels quatre grups formarien part d’aquesta Segona B Pro. Però això vol dir que un bon nombre de clubs passarien a jugar a una categoria més baixa d’un any per l’altre i sense tenir-ne constància prèvia. Per tant, seria totalment injust, i molts equips en sortirien força perjudicats (esportivament i econòmicament parlant).

Els equips catalans afectats per aquesta mesura, si es dugués a terme, serien Badalona i Prat, que estan en zona de descens, i Llagostera i Nàstic. Jugarien a la quarta divisió del futbol estatal. El club tarragoní, per exemple, passaria en només un any a jugar dues categories per sota de Segona A, lliga on competia fins el juny passat. I això, d’una forma immerescuda. I és que el Nàstic, per molt que hagi fet una temporada, novament, amb uns números per oblidar, es troba a cinc punts dels llocs que comporten descens. Això és totalment suficient per continuar un any més a la categoria de bronze del futbol estatal. Ningú a l’inici de curs va dir el contrari. Soc plenament conscient que la situació és excepcional, però això no implica condicionar d’una forma tan exagerada el futur d’equips com el Nàstic.

En un article recent, opinava que calia cancel·lar la temporada, també de Segona B. Deixar les competicions invalidades. Ho mantinc fermament, i més veient aquesta proposta de la Segona B Pro.

Si es vol crear una nova categoria més atractiva i més solvent econòmicament parlant (en cas que sigui així veritablement), caldria remodelar les competicions a partir de la temporada 2021-22. Tots els equips en serien conscients des d’un bon inici. Així ho deia també el comunicat de dilluns de la UE Llagostera, que demanava la possibilitat que els clubs competeixin als terrenys de joc per aconseguir aquesta categoria. Tothom sabria des de l’inici en quines condicions juga, i s’evitarien interessos partidistes pel mig (tal i com n’hi ha ara).

La nova Segona B Pro, que cal que s’iniciï a llarg termini, segurament agafaria més importància que l’actual Segona B, bàsicament perquè hi hauria menys equips, i els ingressos per drets televisius possiblement serien més alts. Aquesta nova categoria aniria a l’alça, mentre que Segona B i Tercera perdrien pes. Per tant, si s’optés per reestructurar el futbol professional a mitjà o llarg termini, caldria un gran acord, un consens ampli, quasi unànime, entre els agents implicats, tenint en compte també com quedarien les categories immediatament inferiors.

Així doncs, seria injust fer canvis dràstics a aquestes alçades, en el moment de l’any en què ens trobem. Les temporades han de tornar a començar de zero, tal com van engegar. I deixar de banda, ara per ara, reestructuracions basades en interessos partidistes.