Manifestants grecs amb simbologia pòntica i ortodoxa, 2017. Font: medium.com

Avui 19 de maig és el dia oficial de commemoració del genocidi dels grecs pòntics, una de les atrocitats més grans comeses al llarg del segle XX. Va ser perpetrat pel decadent Imperi otomà, que entre 1914 i 1923 va assassinar a sang freda entre 350.000 i 700.000 grecs cristians d’Anatòlia. La massacre va ser promoguda per la política d’homogeneïtzació nacional i religiosa del govern otomà, que també va incloure el genocidi d’altres pobles cristians com el genocidi armeni (1.500.000 morts) i el genocidi assiri (entre 150.000 i 300.000 morts). L’estat otomà es trobava en aquell moment en un procés de renovació política liderat per Kemal Atatürk i el Moviment Nacional Turc que, un cop desmantellat definitivament l’Imperi otomà a conseqüència de la I Guerra Mundial, culminaria en l’actual República de Turquia. El genocidi grec va tenir la seva fi l’any 1923 amb un intercanvi de població pactat entre Grècia i Turquia que va causar que 400.000 turcs musulmans de Grècia fossin obligats a desplaçar-se a Turquia i 1,2 milions de grecs cristians de Turquia a Grècia (els que havien sobreviscut el genocidi). Avui dia, l’estat turc segueix negant el genocidi dels cristians d’Anatòlia, al·ludint que van ser “víctimes de guerra” i no pas víctimes de cap genocidi planificat.

Però qui eren els grecs pòntics? La regió del Pontus, Πόντος (romanitzat Póntos, que significa mar) es troba al nord-est de la península d’Anatòlia, a la costa sud del mar Negre, i havia estat poblada per grecs almenys des de temps d’Homer, al voltant de l’any 800 aC, és a dir, quasi dos mil anys abans que els turcs arribessin a Àsia Menor. Els grecs del Pontus parlaven un dialecte molt divergent del grec modern estàndard perquè feia segles que vivien en una regió ben llunyana, geogràficament aïllada de la Grècia mediterrània. Aquest dialecte grec es troba avui dia en risc de desaparició, atès que només és parlat per descendents dels exiliats pòntics, que estan escampats arreu del món (Grècia, Rússia, els Estats Units…). També és parlat per uns pocs milers de grecs musulmans que encara viuen a la regió del Pontus.

Malgrat que la costa del Pontus era la regió més densament poblada per persones d’ètnia grega, i la que més va patir aquestes cruels matances, també van ser víctimes del genocidi els grecs capadocians (més a l’oest) i els grecs jònics (a la costa oest d’Anatòlia).

Tot i involucrar un dels pobles més influents en el desenvolupament de la identitat i la cultura europea, ens trobem davant d’un episodi de la història generalment ignorat pel gruix del mainstream occidental. Així, avui dia el genocidi grec té un reconeixement internacional molt escàs i ha estat sovint anomenat com el “genocidi oblidat”. A 2020, només és reconegut oficialment per Grècia i Armènia. Per contra, el genocidi armeni és reconegut per 29 estats sobirans, entre els quals no es troba Espanya, com no és pas d’estranyar donada la gran afinitat diplomàtica turco-espanyola. Alguns dels estats de rellevància internacional considerable que han reconegut el genocidi armeni són els EUA, Alemanya, Itàlia, Rússia i el Brasil.

Malgrat que les mocions de reconeixement aprovades pels parlaments regionals no tinguin gran impacte en la política internacional, voldria aprofitar per recordar que l’any 2010 el Parlament de Catalunya va aprovar una moció de reconeixement del genocidi armeni, i potser ara seria el moment perquè reconegués també el dels grecs i d’altres pobles cristians massacrats pels turcs.

Avui és un dia per recordar les víctimes del genocidi que va posar punt final a la presència grega mil·lenària a Anatòlia. També és un dia per recordar que Turquia no sempre ha estat el país ètnicament homogeni que és avui dia, i que si ho és, ha estat a costa d’assassinar cruelment milions de persones que no pertanyien a l’ètnia turca ni a la religió musulmana, però que tenien tot el dret a viure a la terra que feia segles que habitaven.

 

Fonts:

https://greekcitytimes.com/2019/05/18/may-19-pontian-greek-genocide-remembrance-day/

https://www.armenian-genocide.org/recognition_countries.html

https://www.ekathimerini.com/241148/opinion/ekathimerini/comment/the-greek-genocide-forgotten-no-longer