Fa pocs anys el bon amic Miquel Àngel Tortell Frontera, en una visita a Berga per Patum, va parlar-me d’aquest llibre seu, que poc després vaig tenir la gran sort de que me’l fes arribar. Miquel Àngel explica, documenta i analitza totes les barbaritats que aquest diari madrileny ha dit sobre Mallorca.

Cal tenir una visió ampla del marc nacional i lingüístic català. Tota agressió a la nostra parla, sigui allà on sigui, ha de ser àmpliament rebutjada per tots els Països Catalans. Aquest llibre fou editat el 2007, si el llegiu, veureu com l’ínclit José Ramón Bauzà, té clar el suport intel·lectual del que vol fer. Mallorca resisteix, els mestres defensen la llengua… La terra dels balears, sembla com si tragués de nou les fones per defensar-se de els agressions espanyolistes.  El llibre ‘El Mundo contra Mallorca’ ens mostra la via que la deriva espanyolista vol imposar a tot l’àmbit lingüístic del català.  

Al País València la corrupció del PP ho sacseja tot. Les malifetes surten a la llum, assassinen a una ràdio i televisió, cosa que només ho fan les dictadures feixistes o comunistes. El Canal 9, els darrers temps quan els del PP ja no el controlaven,  va assolir quotes de pantalla increïbles. El poble valencià vol veure la televisió en la seva llengua, com els mallorquins, menorquins, eivissencs o els de Formentera. El PP practica una liquidació sistemàtica del català allà on pot. Tot va començar a la Franja de Ponent i si pugués ens faria parlar tots en la “Lengua del Imperio y hacia Dios”. Catalunya resisteix, esperem que a les properes eleccions a València guanyi una força com Compromís que, per cert, ja té un eurodiputat. A les Illes la gent de PSM fan una feina increïble. Només units i amb la raó podem retornar a la llengua del poble a la dignitat que mai haguera hagut de perdre.      

Cal ser solidaris amb l’Alguer com amb la Catalunya Nord, el Carxe de Múrcia, la Franja de Ponent. Com deia Josep Pla “el meu país es on dic Bon dia, i em responen bon dia”. Només les pseudodemocràcies amb ribets del pur feixisme poden fer lleis contra la llengua del poble. La defensa de la identitat lingüística ha d’estar a la primera línia del combat per la llibertat.